Poluistina

I SDS i PDP imali su priliku da usvoje tzv. tehničke izmjene Izbornog zakona BiH

Suprotno tvrdnji predsjednice stranke Narodni front Jelene Trivić, u proteklih deset godina SNSD nije uvijek bio u prilici da na državnom nivou bude dijelom vlasti i tako odlučuje o usvajanju tzv. tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH.

Izvor: Facebook/Jelena Trivić

Na pitanje voditelja šta misli o rješenjima koja je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, tokom gostovanja u emisiji Face to Face 5. aprila 2024. godine, Trivić je izjavila da su stranke koje trenutno čine koaliciju na državnom nivou imale dovoljno vremena da to urade u Parlamentu BiH, ustvrdivši da su SNSD i HDZ BiH za takvo nešto imale i više od deset godina.

Stranke koje čine trenutno koaliciju na državnom nivou imale su dovoljno vremena da usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona. Da su stranke koje su bile prije ovih stranaka, a opet su bili SNSD i HDZ unutra, također imali godine, da ne kažem više od deceniju, da usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona i da nisu to uradile, i da su praktično one dale u ruke Schmidtu alat da to uradi.

Jelena Trivić, 5.4.2024.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u Odluci kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH od 26. marta 2024. godine nametnuo je izmjene Izbornog zakona BiH kojima se, na osnovu preporuka OSCE-a, GRECO-a i Venecijanske komisije, unapređuje integritet izbornog procesa, o čemu je Istinomjer detaljno pisao.

Uvidom u sazive Vijeća ministara BiH od 2010. godine do danas, utvrdili smo da je HDZ BiH bio dijelom svake većine na državnom nivou.

S druge strane, tokom proteklih deset godina, SNSD je bio u vlasti u mandatu 2010–2014. godina, kada im je partner bio SDS, kao i u mandatu 2018–2022. godina, kada su im od stranaka koje dolaze i RS partneri bili DNS i SP.

Međutim, većinu na državnom nivou u mandatu 2014–2018. godina, pored SDA, DF-a i HDZ-a BiH, činili su SDS, PDP i NDP.

Podsjećamo, Mirko Šarović (SDS) obavljao je funkciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Igor Crnadak (PDP) bio je ministar vanjskih poslova BiH, Dragan Mektić (SDS) ministar sigurnosti, a funkciju zamjenika ministra civilnih poslova BiH obavljao je Đorđe Miličević (NDP).

U tom periodu, za razliku od SNSD-a koji je bio opozicija, navedene političke partije imale su priliku da usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

S obzirom na činjenicu da je tokom navedenog perioda HDZ BiH bio dijelom svakog sastava državne vlasti, ali da to sa SNSD-om nije slučaj, tvrdnju Jelene Trivić da su SNSD i HDZ imali više od deceniju da usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona Istinomjer ocjenjuje poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!