Analize

Pregled sedmice: Poluistine dominirale u proteklih sedam dana

U protekloj sedmici, pored poluistina, zabilježili smo cijeli spektar ocjena koje se tiču obećanja.

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić, komentarišući budžet ovog entiteta za 2024. godinu, tačno je iznio visinu izdvajanja za Ured predsjednika RS, ali je višestruko uvećao izdvajanja za vazduhoplovni servis, zbog čega je njegova tvrdnja ocijenjena poluistinitom.

Salkićev kolega u NSRS Srđan Mazalica također je zabilježio poluistinu. Govoreći o vanjskotrgovinskom bilansu, Mazalica je izjavio da su Austrija, Italija i Slovenija države u koje RS izveze više nego što uveze. Ipak, Italija nije država s kojom RS ima pozitivan bilans, dok države koje ga imaju (Hrvatska, Crna Gora, Slovačka i Švicarska) Mazalica nije spomenuo.

Treća poluistina u protekloj sedmici stigla je od premijera RS Radovana Viškovića. Govoreći o zaduženosti, Višković je ustvrdio da su ukupni i javni dug ovog entiteta najniži u historiji. I dok javni dug jeste najniži od kako se prati, to nije slučaj za ukupni dug Republike Srpske.

Kada je riječ o obećanjima, u protekloj sedmici zabilježili smo cijeli spektar ocjena koje se tiču obećanja.

Krenut ćemo od ispunjenog. Premijerka HNK Marija Buhač najavila je da će rebalansom budžeta HNK za 2023. godinu biti izdvojena sredstva za subvencioniranje letova iz Zračne luke Mostar. Za Istinomjer je potvrđeno da su rebalansom planirana sredstava za uvođenje aviolinija iz te zračne luke.

Ocjenu “radi se na tome” dobio je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta koji je u septembru 2023. godine najavio da će prvi novi tramvaj doći u decembru, a nakon toga, tokom šest mjeseci, i ostalih 14. Prvi od 15 tramvaja u Sarajevo je stigao 14.12.2023. godine, a Istinomjer će nastaviti pratiti dinamiku kojom je će stizati 14 preostalih tramvaja.

Neispunjenim je ocijenjeno obećanje zamjenika premijera Vlade FBiH Vojina Mijatovića koji je početkom oktobra najavio da će iznosi plata i naknada za uprave preduzeća, komisije i stručna tijela za period 2022. i 2023. godina biti javno objavljeni. To se još uvijek nije desilo, a na Istinomjerov upit o tome, iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH poručili su da ne raspolažu traženim informacijama.

U protekloj sedmici zabilježena je i jedna najava. Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić rekao je da očekuje da će krajem prvog kvartala naredne godine biti osnovano novo komunalno javno preduzeće u Starom Gradu. Istinomjer će pratiti da li će do kraja marta 2024. godine ovo preduzeće biti osnovano.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!