Ispunjeno

Spreman novac za subvencije aviolinije Mostar–Beograd

Nakon što je 9.11.2023. godine imenovana Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na čelu s premijerkom Marijom Buhač, u jednom od svojih javnih istupa, nedugo nakon imenovanja, Buhač je najavila i mjere s ciljem povećanja broja letova i putnika s aerodroma u Mostaru.

Izvor: Vlada HNK

“Presudno nam je bitna Zračna luka Mostar koju ćemo, zajedno s Gradom Mostarom, uvijek poimati jednim od ključnih čimbenika našega gospodarskog razvitka”, izjavila je u intervjuu za portal Bljesak.info Buhač te najavila subvencioniranje aviolinije Beograd–Mostar.

Uradit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo, u godinama pred nama, svjedočili sve većem broju letova i putnika i što više zračnih mostova između Mostara i značajnih međunarodnih odredišta. Evo i jedan primjer potvrde toga našeg opredjeljenja – u Izmjenama i dopunama Proračuna za tekuću godinu osigurat ćemo sredstva za subvencioniranje linije Mostar–Beograd.

Marija Buhač, 20.11.2023.

U analizi objavljenoj povodom imenovanja nove Vlade HNK Istinomjer je podsjetio da je tehnički mandat bivše Vlade tog kantona trajao 19 dana duže od “tehničkog mandata” Vlade FBiH, pri čemu su obje vlade imenovane 2015. godine i obje bile u “tehničkom mandatu” u mandatnom periodu 2018–2022. godina.

Na redovnoj sjednici Skupštine HNK održanoj 6.12.2023. godine usvojene su izmjene i dopune budžeta HNK za 2023. godinu u iznosu 369.243.240,00 KM. Kako je tom prilikom objavljeno na zvaničnoj stranici Skupštine HNK, u okviru izmjena, a na osnovu Sporazuma o načinu izvršavanja obaveza HNK prema Gradu Mostaru, predviđen je iznos od 2.000.000 KM koji će se preusmjeriti za Zračnu luku Mostar.

Istinomjer je 13.12.2023. godine uputio upit Vladi HNK s molbom da nam se odgovori na pitanje da li je u okviru navedenih sredstava za Zračnu luku Mostar predviđen dio za sufinansiranje aviolinije Mostar–Beograd.

Iz Vlade nam je odgovoreno da je, “u cilju potpore radu Zračne luke Mostar i planiranim aktivnostima oko otvaranja novih zračnih linija, Vlada HNK-a u Izmjenama i dopunama Proračuna za 2023. osigurala 1.000.000,00 KM.”

Na isto pitanje, vršilac dužnosti direktora Zračne luke Mostar Marko Đuzel potvrdio je da će se navedena sredstva “pokušati prioritetno trošiti na subvencioniranje letova” te da će u tom smislu aviolinija Mostar–Beograd biti jedan od prioriteta.

Ovdje ne možemo izričito reći da će se sredstva trošiti na liniju Beograd–Mostar jer će se po ovim sredstvima raspisati javni poziv gdje će se prioritetno tražiti povezivanje sa Beogradom, međutim, to ne isključuje druge destinacije.

Marko Đuzel, 14.12.2023.

Nešto ranije, 6.12.2023. godine, Đuzel je za portal Indikator.ba potvrdio da se planira skoro uvođenje redovnog leta za Beograd.

Nakon što je Skupština HNK usvojila rebalans budžeta za 2023. godinu u okviru kojeg su izdvojena sredstva za subvencije letova iz Zračne luke Mostar te nakon što je v.d. direktora Marko Đuzel potvrdio da će jednim dijelom tih sredstava biti subvencionirana planirana aviolinija Mostar–Beograd, Istinomjer obećanje premijerke Vlade HNK Marije Buhač da će sredstva biti i osigurana ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!