Analize

Pregled sedmice: Nova rubrika na Istinomjeru i izborne teme

I tokom protekle sedmice Istinomjer je nastavio s objavom tematskih analiza po oblastima koje su se odnosile na rezultate ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti u FBiH nakon prve godine mandata federalne Vlade. Jedno obećanje ocijenjeno je kao neispunjeno, jedna tvrdnja kao neutemeljena, a u novoj rubrici “Intervju” objavili smo razgovor s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

U prošloj sedmici objavljene su i analize o progresu na ispunjavanju obećanja partija na vlasti u FBiH u oblastima zdravstva, ekonomije, pravne države i državnog uređenja.

S obzirom na činjenicu da je nakon raspisivanja Lokalnih izbora 2024. godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio da će oni u RS biti održani u skladu s Izbornim zakonom BiH, njegova ranije data obećanja da se to neće desiti, odnosno da će oni biti održani u skladu s Izbornim zakonom RS, Istinomjer je ocijenio neispunjenim.

Iako su rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj bili poznati brže nego što je to obično slučaj u BiH, razlog nije korištenje izbornih tehnologija, zbog čega je Istinomjer tvrdnju zastupnice u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mire Pekić da je to bio slučaj ocijenio neutemeljenom.

Od protekle sedmice, Istinomjer je uveo novu rubriku, “Intervju”. Da li je moguće da BiH postane članicom EU, a da prije toga ne stekne status punopravne članice NATO-a, slaže li se s konstatacijom Denisa Bećirovića da NATO u ovom trenutku BiH treba poslati poziv za članstvo te možemo li postati članicom Alijanse s “etničkim vetom”, samo su neka pitanja na koja je odgovarao član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!