Analize

Pregled sedmice: Monitorinzi ispunjenosti predizbornih obećanja u fokusu Istinomjera

Tokom prošle sedmice Istinomjer je objavio rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika 12 lokalnih samouprava nakon tri godine mandata, kao i ispunjenosti obećanja partija na vlasti u RS godinu nakon formiranja Vlade ovog entiteta.

Istinomjer je objavio rezultate monitoringa progresa na ispunjavanju predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 12 općina i gradova u BiH nakon treće godine mandata. Monitoringom je obuhvaćeno ukupno 500 obećanja, od kojih je u potpunosti ispunjeno 28, a u trećoj godini mandata nastavljene su aktivnosti na realizaciji ranije započetih projekata. Najviše predizbornih obećanja uoči Lokalnih izbora 2020. godine u ovih 12 općina dao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, ukupno 87, a tek deset obećanja u svom programu imao je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Kako su pokazali rezultati monitoringa progresa ispunjenosti predizbornih obećanja partija na Vlasti u RS koji provodi Istinomjer, tokom prve godine mandata Vlade Republike Srpske provođene su aktivnosti na ispunjavanju 72 od ukupno 113 datih predizbornih obećanja partija koje su formirale ovaj nivo izvršne vlasti, dok je jedno obećanje ocijenjeno kao prekršeno još tokom prvih 100 dana mandata. U dosadašnjem toku mandata još uvijek nije zabilježeno nijedno potpuno ispunjeno obećanje.

Istinomjer je u protekloj sedmici neistinitom ocijenio izjavu ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adne Mesihović da je budžet ministarstva na čijem je čelu manji samo za vrijednost projekta rekonstrukcije astronomskog opservatorija na Trebeviću. Shodno činjenici da sredstva za projekat rekonstrukcije opservatorija na Trebeviću nisu “jedina sredstva koja su umanjena” u Prijedlogu budžeta Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade u odnosu na budžet za 2023. godinu, kako je izjavila Adna Mesihović, Istinomjer je njenu tvrdnju ocijenio neistinitom.

S obzirom na to da kružni tokovi u Ulici Džemala Bijedića nisu izgrađeni do kraja 2023. godine, kako je to u martu najavio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, njegovo obećanje ocijenili smo neispunjenim. Na upit Istinomjera, iz Direkcije za puteve KS 19.12.2023. godine odgovorili su da je izgradnja kružne raskrsnice na spoju ulica Džemala Bijedića, Srđana Aleksića i Velikih drveta pauzirana do proljeća 2023. godine.

Dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022-2026. godine”, kog su krajem novembra 2022. godine potpisali predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a BiH Dragan Čović i Nermin Nikšić, predviđao je da će se do kraja 2023. godine usvojiti “ograničene promjene Ustava BiH i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH”, a koje se odnose na presude domaćih i stranih sudova. S obzirom na to da se to nije dogodilo, Istnomjer je ovo obećanje ocijenio neispunjenim.

Od prošle sedmice Istinomjer prati i najavu ministra kulture i sporta KS Kenana Magode da će do februara biti usvojen novi zakon o sportu u KS.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!