Analize

Pregled sedmice: Ko se kome zakleo i dokle smo s evropskim putem?

U protekloj sedmici neistina je bila najčešća ocjena na Istinomjeru.

Pregled protekle sedmice na Istinomjeru započet ćemo jedinom pozitivnom ocjenom, i to za tvrdnju koju je dao Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH. Većim dijelom istinitom ocijenjena je njegova izjava gdje kaže da je usklađenost vanjske politike BiH s EU stoprocentna, pa i u slučaju provođenja restriktivnih mjera. BiH se jeste uskladila sa sankcijama EU kada je riječ o Rusiji, ali ih nije provela.

Zastupnica u državnom Predstavničkom domu Ermina Salkičević-Dizdarević komentarisala je da izmjene Izbornog zakona nisu zahtjev Evropske komisije za otvaranje pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji, što demantuje Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji iz 2019. godine i zbog čega je njena tvrdnja ocijenjena neistinitom.

Istu ocjenu dobio je predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić zbog svog komentara o kamerama za tijelo za policijske službenike, koje su u procesu nabavke u KS. Iako je korištenje kamera za tijelo prisutno u različitim sektorima policije širom svijeta, Efendić je tvrdio da se kamere u svijetu ne koriste.

Nije tačna ni hronologija događaja koju je dao premijer RS Radovan Višković, a koja je prethodila podizanju optužnice protiv predsjednika RS Milorada Dodika. Ta hronologija ne poklapa se s činjeničnim stanjem, a zašto je to tako, čitajte u analizi u kojoj je obrazložena ocjena neistinitosti za Radovana Viškovića.

I Milorad Dodik je u protekloj sedmici “zaradio” jednu neistinu. Premda je izjavio da se nikada neće zakleti državi Bosni i Hercegovini, Dodik je prilikom preuzimanja funkcije člana Predsjedništva BiH 2018. godine položio svečanu zakletvu.

U sedmici koja je iza nas zabilježili smo tri najave čiju ćemo realizaciju pratiti tokom 2024. godine.

Naša stranka objavila je saopštenje pod naslovom “Na lokalne izbore Trojka ide zajedno, i tačka”. Naveli su da ih unatoč ideološkoj raznolikosti članica te koalicije, viši interes uslovljava da te razlike ne budu prepreka. Istinomjer će pratiti da li će stranke “Trojke” – NiP, SDP BiH i Naša stranka – imati zajedničke kandidate za načelnike na Lokalnim izborima 2024. godine.

Pratit ćemo i realizaciju dva infrastrukturna projekta u lokalnim zajednicama. Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković najavio je završetak izgradnje sportske dvorane u Stocu za august 2024. godine, dok je premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić najavio je da će do kraja godine biti završena rekonstrukcija bazena u Mješovitoj srednjoj industrijskoj školi u Zenici.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!