Analize

Pregled sedmice: Godina rada Vlade FBiH i neistine političkih aktera na državnom nivou

Istinomjer je u prošloj sedmici predočio rezultate monitoringa rada Vlade FBiH u prvoj godini njenog mandata te neistinitim ocijenio tvrdnje ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića i zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH Edina Ramića.

Ilustracija: Istinomjer

U okviru predizbornih programa pet stranaka koje participiraju u radu aktulene Vlade FBiH, SDP-a BiH, NiP-a, Naše stranke, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 (16), od 490 obećanja, njih 183 odnosi se na oblast ekonomije, 124 obećanja data su u oblasti socijalne politike, 100 u oblasti obrazovanja, a zatim slijede zdravstvo s 48, državno uređenje s 24 i pravna država, u okviru koje je dato 16 obećanja.

Do kraja prve godine mandata, Vlada FBiH u potpunosti je ispunila jedno predizborno obećanje, a značajnije aktivnosti provođene su na četiri obećanja, te su ona dobila ocjenu “u progresu”, dok je započet rad na ispunjavanju 181 obećanja.

U okviru analize rada aktuelne izvršne vlasti u FBiH, Istinomjer je objavio i analize monitoringa rada Vlade FBiH u oblasti socijalne politike, kao i obrazovanja, kulture i sporta.

U kontekstu ispunjavanja predizbornih obećanja, tokom prošle sedmice Istinomjer je analizirao i rad Vijeća ministara BiH tokom aprila 2024. godine, kao i aktivnosti Vlade RS u tom smislu tokom posljednja četiri mjeseca njenog rada.

Minule sedmice, Edin Ramić (SDA) iznio je tvrdnju da se u prethodnom i ranijim mandatima Parlamentarne skupštine BiH dešavalo da “po godinu dana” ne budu održane sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda. Nakon uvida u arhivu sjednica PSBiH, Istinomjer je utvrdio da se tokom prethodnog mandata (2018–2022) nije desilo da prođe godina između zasjedanja domova PSBiH, ocijenivši Ramićevu tvrdnju neistinitom.

Istu ocjenu dobila je i tvrdnja Nenada Nešića da će se izborne tehnologije na Lokalnim izborima 2024. godine koristiti samo na 160 biračkih mjesta. Naime, nakon što je Centralna izborna komisija BiH donijela Odluku o djelokrugu primjene pilot-projekta za Lokalne izbore 2024. godine, kao i Prijedlog uputstva o provedbi pilot-projekta na Lokalnim izborima 2024. godine uz upotrebu izbornih tehnologija, predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić potvrdila je da bi testiranje izbornih tehnologija trebalo biti implementirano na 550 biračkih mjesta.

Od prošle sedmice pratimo i najavu ministra pravde FBiH Vedrana Škobića da će se do kraja 2024. godine nacrti zakona o zaštiti zviždača i zakona o sprečavanju sukoba interesa u Federaciji BiH naći u parlamentarnoj proceduri.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!