Ispunjeno

Uvođenje struke (vrste i stepena stručne spreme) kroz izmjene zakona o policijskim službenicima

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Državno uređenje

Uvođenje struke (vrste i stepena stručne spreme) kroz izmjene zakona o policijskim službenicima, kojom će se omogućiti prijem policijskih službenika stručno osposobljenim iz oblasti koje su usko vezane za obavljanje policijskih zadataka;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ispunjeno je dato obećanje.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, prema Programu Skupštine KS za 2019. godinu, u formi nacrta pred poslanicima se trebao naći u aprilu 2019. godine, ali se on razmatrao nešto kasnije.

Vlada Kantona Sarajevo je u maju ove godine utvrdila prijedloge izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, čije odredbe kako su naveli iz Vlade, značajno unapređuju organizaciju i djelovanje MUP-a KS i Uprave policije, a posebno kada je u pitanju vraćanje struke i integriteta u policijske redove te depolitizacija policije.

Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima usvojene su 9. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 19. juna 2019. godine.

Tom prilikom ministar unutrašnjih poslova KS, Adnan Katica je izjavio:

Usvojeni zakoni su civilizacijski iskorak po pitanju depolitizacije, vraćanja struke i integriteta u policijske redove koji će značajno unaprijediti organizaciju i djelovanje MUP-a KS i Uprave policije. MUP KS je nadležan za zaštitu života i imovine skoro pola miliona građana koji stalno žive na području Kantona Sarajevo, kao i velikog broja ljudi koji poslovno, turistički ili zbog drugih potreba privremeno borave na ovom području koje je administrativni, poslovni i urbani centar države. Naši građani zaslužuju da ih čuvaju najbolji i najobrazovaniji policijski službenici. Nakon ovih izmjena i dopuna zakona u najvećoj mogućoj mjeri eliminiše se mogućnost da se zbog manipulativnih ili koruptivnih radnji u policijske redove primaju nestručni, ali podobni kadrovi, jer je poboljšan i transparentnijim učinjen postupak prijema novih policijskih službenika.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!