Ispunjeno sa zakašnjenjem

Uvođenje načela dvostepenosti kroz izmjene i dopune zakona o policijskim službenicima

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Pravna država

Uvesti funkcionalno načelo dvostepenosti kroz izmjene i dopune zakona o policijskim službenicima u odredbama koje se odnose na imenovanje policijskog odbora. (U roku od dva mjeseca od formiranja Vlade).

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Vlada Kantona Sarajevo je u maju ove godine utvrdila prijedloge izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, čije odredbe, kako navode iz Vlade značajno unapređuju organizaciju i djelovanje MUP-a KS i Uprave policije, a posebno kada je u pitanju vraćanje struke i integriteta u policijske redove te depolitizacija policije.

Nacrt je usvojen na 9. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 19. juna 2019. godine.

Tom prilikom je ministar unutrašnjih poslova KS, Adnan Katica izjavio:

Usvojeni zakoni su civilizacijski iskorak po pitanju depolitizacije, vraćanja struke i integriteta u policijske redove koji će značajno unaprijediti organizaciju i djelovanje MUP-a KS i Uprave policije. MUP KS je nadležan za zaštitu života i imovine skoro pola miliona građana koji stalno žive na području Kantona Sarajevo, kao i velikog broja ljudi koji poslovno, turistički ili zbog drugih potreba privremeno borave na ovom području koje je administrativni, poslovni i urbani centar države. Naši građani zaslužuju da ih čuvaju najbolji i najobrazovaniji policijski službenici. Nakon ovih izmjena i dopuna zakona u najvećoj mogućoj mjeri eliminiše se mogućnost da se zbog manipulativnih ili koruptivnih radnji u policijske redove primaju nestručni, ali podobni kadrovi, jer je poboljšan i transparentnijim učinjen postupak prijema novih policijskih službenika.

Aktivnosti u pravcu ispunjavanja ovoga obećanja su nastavljenje kroz usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo od strane Skupštine Kantona Sarajevo na 9. radnoj sjednici ovog zakonodavnog tijela održanoj 19.06.2019. godine.

Obzirom da ovo obećanje nije ispunjeno u roku od dva mjeseca koji je u Ekspozeu naveden, ovo obećanje Istinomjer je u skladu sa svojom metodologijom ocijenio kao ispunjeno sa zakašnjenjem.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!