Djelimično ispunjeno

Uplata zdravstvenog osiguranja za trudnice i porodilje

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Zdravstvo

Odluka Skupštine KS o uplati zdravstvenog osiguranja za trudnice i porodilje koje na drugi način ne mogu ostvariti ovo pravo;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Vlada KS je na svojoj 35. sjednici, održanoj 29. augusta 2019. godine donijela Prijedlog odluke o dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate naknada za obavezno zdravstveno osiguranje na području Kantona Sarajevo, čime je kako je saopšteno iz Vlade KS, “po prvi put posebnoj kategoriji trudnica koje do sada nisu imale zdravstveno osiguranje omogućeno da tokom trudnoće i postporođajno imaju zdravstvenu zaštitu”.

Razlog za donošenje ove odluke su informacije iz prakse, prema kojima je u posljednje vrijeme sve veći broj trudnica i porodilja koje nemaju mogućnost da ostvare zdravstveno osiguranje po bilo kojem osnovu.  Zbog toga je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo, osiguralo 100.000 KM u Budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu, kako bi spomenuta kategorija trudnica i porodilja dobila zdravstvenu zaštitu.”

Amela Sofić, ministrica zdravstva Kantona Sarajevo, 29.08.2019.

Kanton se obavezao plaćati doprinose za trudnice i porodilje do šest mjeseci starosti djeteta, ako one nisu osigurane po drugom osnovu, a prijedlog navedene odluke upućen je u Skupštinu KS na razmatranje.

Naime, u Budžetu Kantona Sarajevo za 2019. godinu planirana su sredstva u iznosu od 100.000 KM za zdravstveno osiguranje trudnica i porodilja koje na drugi način ne mogu ostvariti ovo pravo. Nije bilo realizacije sredstava u periodu 01.01. do 10.06.2019. godine, obzirom da se treba obezbjediti pravni okvir za realizaciju ovih sredstava. Ministarstvo zdravstva je pokrenulo aktivnosti i pripremilo Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstvstveno osiguranje na području Kantona Sarajevo, kako bi se obezbjedio pravni okvir za realizaciju ovih sredstava. Ova odluka bila je predmet stranačkih prepucavanja tokom sjednica Skupštine KS i još uvijek je u proceduri donošenja od strane Skupštine Kantona Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!