Analize

Trudnice i porodilje u KS na dnevnom redu stranačkih prepucavanja

Prava na zdravstvenu zaštitu, koja trudnice i porodilje u Kantonu Sarajevo (ne)mogu ostvariti, proteklih dana bila su tema nesuglasica između zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Jasmine Biščević-Tokić (SDA) i Neire Avdibegović- Dizdarević (NS).

Na 35. sjednici, održanoj 29.08.2019. godine, Vlada KS donijela je Prijedlog odluke o dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate naknada za obavezno zdravstveno osiguranje na području KS čime je, kako je saopćeno, “prvi put posebnoj kategoriji trudnica koje do sada nisu imale zdravstveno osiguranje omogućeno da tokom trudnoće i postporođajno imaju zdravstvenu zaštitu”.

Razlog za donošenje ove odluke su informacije iz prakse, prema kojima je u posljednje vrijeme sve veći broj trudnica i porodilja koje nemaju mogućnost da ostvare zdravstveno osiguranje po bilo kojem osnovu. Zbog toga je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo, osiguralo 100.000 KM u Budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu, kako bi spomenuta kategorija trudnica i porodilja dobila zdravstvenu zaštitu.

Amela Sofić, ministrica zdravstva KS, 29.08.2019.

Također, navedeno je da se “Kanton obavezao plaćati doprinose za trudnice i porodilje do šest mjeseci starosti djeteta, ako one nisu osigurane po drugom osnovu”, a prijedlog pomenute odluke upućen je zastupnicima Skupštine KS na razmatranje i usvajanje.

Prijedlog izmjena i dopune pomenute odluke bio je uzrok rasprave i van skupštinskih klupa. Cijela polemika oko prava trudnica i porodilja u KS započela je nakon što je Kantonalni odbor SDA Sarajevo u saopćenju za javnost naveo da je “potpuno iracionalno i neodgovorno da Vlada koja ima na raspolaganju milijardu i 55 miliona KM budžeta, što je mnogo više nego sve ranije Vlade izdvaja tek po 20 KM za ovako osjetljivu kategoriju”. Nakon toga je zastupnica SDA u Skupštini KS, Jasmina Biščević- Tokić izjavila kako “smatra da je prijedlog odluke Vlade KS o podršci trudnicama, koje nemaju mogućnost ostvarenja zdravstvenog osiguranja po bilo kojem drugom osnovu, u iznosu od 20 KM dokaz da ova Vlada KS nema socijalnog senzibiliteta”. Biščević- Tokić iskoristila je ovu priliku da najprije pomene amandman, koji se odnosi na drugu kategoriju prava. Pomenuti amandman je prilikom rasprave o budžetu, kako Biščević- Tokić kaže, “Fortina vlada odbila”.

 

Amandman Jasmine Biščević-Tokić na Budžet KS, 29.01.2019.

Zatim sam tražila da se poveća dječiji doplatak s trenutnih 42 na makar 70 KM po djetetu, kako bi se koliko-toliko olakšalo porodicama s djecom, s obzirom na rast životnih troškova i potrošačke korpe. ‘Fortina vlada’ je i to odbila.

Jasmina Biščević-Tokić, 18.09.2019.

Na ove navode uskoro je stigla reakcija šefice Kluba zastupnika Naše stranke u Skupštini KS, Neire Avdibegović- Dizdarević.

Tih 20 KM se neće isplaćivati trudnicama i porodiljama ‘na ruke’ u vidu sadake kako je bila praksa, nego će im tim iznosom Vlada kod ZZO osigurati puni paket prava. Ova inicijativa je ranije u više navrata pokretana ali nikad nije naišla na razumijevanje vlada koje je predvodila SDA koja snosi isključivu krivicu za to što nakon 25 godina njihove vladavine još uvijek imamo kategorije stanovništva koje nemaju zdravstveno osiguranje.

Neira Avdibegović-Dizdarević, 18.09.2019.

Nakon ovih navoda nastavljen je “rat” saopćenjima, a kako sada stvari stoje i potrajat će neko vrijeme.

Kada su već odlučili da budu advokati Vlade KS, pozivam zastupnicu Dizdarević da odgovori i na ostala pitanja koja sam postavila, a koja je prešutjela: 1. Zašto je Fortina vlada odbila moj amandman da se dodijeli 4 miliona i 700 hiljada za naknade svim porodiljama (po 1.000 KM mjesečno, tokom prvih 12 mjeseci djetetovog života)? 2. Zašto je Fortina vlada odbila moj amandman da se poveća dječiji doplatak sa 42 na 70 KM? Potpuni je paradoks da moj zahtjev da porodilje imaju po 1000 KM mjesečne naknade, tokom prve godine, iz «Naše stranke» proglašavaju «sadakom», a da to što Fortina vlada uplaćuje 20 KM paušala proglašavaju «sistemskim rješenjem».

Jasmina Biščević-Tokić, 18.09.2019.

U svojim saopćenjima Bišćević- Tokić pominjala je i zakonske propise koji uređuju prava porodilja i trudnica.

Podsjećam kolegicu iz Naše stranke na činjenicu da pravo na zdravstvenu zaštitu ne daje kantonalna vlada, već isključivo federalni zakon. Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH osigurava zdravstvenu zaštitu žena u vezi s planiranjem porodice, kao i u toku trudnoće, porođaja i materinstva nakon porođaja, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja žene.

Jasmina Biščević-Tokić, 18.09.2019.

Međutim, zastupnica Bišćević- Tokić u čitavoj raspravi izostavila je nekoliko veoma bitnih detalja. Prije svega to je činjenica da je 100.000 KM iz ovogodišnjeg kantonalnog budžeta namijenjeno za zdravstveno osiguranje trudnica i porodilja koje ni po kom drugom osnovu ne mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, te da je Vlada Federacije BiH nadležna za donošenje zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast, a da su za provedbu mjera, u ovom slučaju za izdvajanje sredstava, shodno članu 13. Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, nadležne kantonalne vlasti.

Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH

Sudeći prema dosadašnjim reakcijama biće više nego zanimljivo pratiti nastavak rasprave o pravima trudnica i porodilja, obzirom da je prijedlog izmjena Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate naknada za obavezno zdravstveno osiguranje na području KS na dnevnom redu 13. Radne sjednice Skupštine KS koja će biti održana 25. septembra ove godine. Treba napomenuti i to da je Stranka demokratske akcije koja sada ukazuje na neadekvatnu zdravstvenu zaštitu trudnica i porodilja u KS, kritikujući prijedlog izmjene odluke, a koja se primjenjivala u vrijeme prethodne Vlade KS, imala i više nego dovoljno vremena za donošenje podzakonskih akata kojima bi se porodiljama i trudnicama obezbijedila veća prava.

Istinomjer podsjeća na neka od neispunjenih obećanja SDA u oblasti zdravstva i ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu: Zdravstvena zaštita na cijelom području FBiH, Kontrola kvalitete i sigurnosti zdravstvenih usluga, Reorganizacija svih nivoa zdravstvene zaštite, Plaćanje zdravstvenih usluga po jedinici usluge, Osnovna prava zdravstvene zaštite za sve građane

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!