Radi se na tome

Nastavljena implementacija projekta “1.000 ZA BUDUĆNOST”

U okviru, kako je navedeno, naučnog i tehnološkog doprinosa naporima za prevazilaženje krizne situacije u vezi sa pojavom i širenjem virusa COVID-19 u Republici Srpskoj, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo tog entiteta sa svojim partnerima početkom aprila 2020. godine definisalo je projekat pod nazivom “1.000 ZA BUDUĆNOST”.

rajcevic

 

Pomenutim projekom firme Mtel, Prointer i Lanako u cjelosti trebaju ravnomjerno finansirati nabavku 1.000 Raspberi Paj (Raspberry Pi) mini-računara četvrte generacije “koji će biti podijeljeni učenicima osnovnih škola iz 20 izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj, a u cilju praćenja nastavnog procesa, ali i razvoja programerskih vještina kod ove populacije”.

To je dogovoreno na sastanku održanom 2. 4. 2020. godine kojem su pored resornog ministra, Srđana Rajčevića prisustvovali i direktori i predstavnici navedenih kompanija.

S tim u vezi, ministar Rajčević potvrdio je da će računari biti poklonjeni “đacima koji dolaze iz nerazvijenih sredina i onima koji zbog slabijeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da priušte računar koji mogu koristiti tokom školovanja”:

Cilj je da kroz svesrdne donacije kompanija koje učestvuju u inicijativi dođemo do hiljadu Raspberry Pi računara četvrte generacije koje ćemo pokloniti đacima koji dolaze iz nerazvijenih sredina i onima koji zbog slabijeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da priušte računar koji mogu koristiti tokom školovanja.

Srđan Rajčević, 2. april 2020.

Pored toga, rečeno je i da će u okviru projekta “1.000 ZA BUDUĆNOST” ministarstvo na čijem je Rajčević čelu, u saradnji sa partnerskim kompanijama, raditi na izradi priručnika za upotrebu računara i osnove programiranja u programskom jeziku Pajton (Python), kao i uspostavljanju portala namijenjenog ovom projektu, a na kojem će se naći neophodni audio-video materijali i uputstva.

U skladu sa najavljenim projektnim aktivnostima, ministar Rajčević je 8. 5. 2020. godine prvih 15 Raspberry Pi računara uručio đacima Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Opštini Jezero.

Tom prilikom Rajčević je podsjetio da je cilj projekta “1000 za budućnost” da djeci omogući lakše praćenje online nastave, te da “djeca što prije dođu u kontakt sa modernom tehnologijom i da se upuste u svoje prve programerske avanture”

Načelnica Opštine Jezero, Snežana Ružičić dodala je da je donacija od velikog značaja za malu i nerazvijenu opštinu i da će računare dobiti djeca iz višečlanih porodica:

Te će računare koristiti više braće i sestara. Mnogo nam je ovo značajno s obzirom da je ovdje velika nezaposlenost.

Snežana Ružičić, 8. maj 2020.

Srebrenička opština bila je naredna u kojoj je implementiran projekat “1.000 za BUDUĆNOST”. Nakon što je ispred ministarstva na čijem je čelu đacima osnovnih škola te opštine uručio 145 Raspberry Pi malih računara, 30 komada 3G rutera te više od 50 štampanih priručnika, ministar Rajčević je izjavio:

Izuzetno sam srećan što sam imao priliku da po drugi put dijelim računare u okviru projekta `1.000 za budućnost`. Ovo je druga opština koju sam posjetio u okviru ovog projekta. U prvoj fazi projekta podijelićemo 1.000 računara koje su obezbijedile tri najveće IT kompanije u Srpskoj.

Srđan Rajčević, 27. maj 2020.

Ovim Istinomjer obećanju ministra Srđana Rajčevića u vezi realizacije projekta “1.000 ZA BUDUĆNOST” daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti daljnje aktivnosti u tom pravcu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!