Radi se na tome

Đacima O. Š. “Vuk Karadžić” u Opštini Jezero uručeno 15 Raspberry Pi računara

U okviru, kako je navedeno, naučnog i tehnološkog doprinosa naporima za prevazilaženje krizne situacije u vezi sa pojavom i širenjem virusa COVID-19 u Republici Srpskoj, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo tog entiteta sa svojim partnerima početkom aprila 2020. godine definisalo je projekat pod nazivom “1.000 ZA BUDUĆNOST”.

Pomenutim projekom firme Mtel, Prointer i Lanako u cjelosti trebaju ravnomjerno finansirati nabavku 1.000 Raspberi Paj (Raspberry Pi) mini-računara četvrte generacije “koji će biti podijeljeni učenicima osnovnih škola iz 20 izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj, a u cilju praćenja nastavnog procesa, ali i razvoja programerskih vještina kod ove populacije”.

To je dogovoreno na sastanku održanom 02. 04. 2020. godine kojem su pored resornog ministra, Srđana Rajčevića prisustvovali i direktori i predstavnici navedenih kompanija.

S tim u vezi, ministar Rajčević potvrdio je da će računari biti poklonjeni “đacima koji dolaze iz nerazvijenih sredina i onima koji zbog slabijeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da priušte računar koji mogu koristiti tokom školovanja”:

Cilj je da kroz svesrdne donacije kompanija koje učestvuju u inicijativi dođemo do hiljadu Raspberi Paj računara četvrte generacije koje ćemo pokloniti đacima koji dolaze iz nerazvijenih sredina i onima koji zbog slabijeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da priušte računar koji mogu koristiti tokom školovanja.

Srđan Rajčević, 02. april 2020.

Pored toga, rečeno je i da će u okviru projekta “1.000 ZA BUDUĆNOST” ministarstvo na čijem je Rajčević čelu, u saradnji sa partnerskim kompanijama, raditi na izradi priručnika za upotrebu računara i osnove programiranja u programskom jeziku Pajton (Python), kao i uspostavljanju portala namijenjenog ovom projektu, a na kojem će se naći neophodni audio-video materijali i uputstva.

U skladu sa najavljenim projektnim aktivnostima, ministar Rajčević je 08. 05. 2020. godine prvih 15 Raspberry Pi računara uručio đacima Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Opštini Jezero.

Tom prilikom Rajčević je podsjetio da je cilj projekta “1000 za budućnost” da djeci omogući lakše praćenje online nastave, te da “djeca što prije dođu u kontakt sa modernom tehnologijom i da se upuste u svoje prve programerske avanture”

Načelnica Opštine Jezero, Snežana Ružičić dodala je da je donacija od velikog značaja za malu i nerazvijenu opštinu i da će računare dobiti djeca iz višečlanih porodica:

Te će računare koristiti više braće i sestara. Mnogo nam je ovo značajno s obzirom da je ovdje velika nezaposlenost.

Snežana Ružičić, 08. maj 2020.

Ovim Istinomjer obećanju ministra Srđana Rajčevića u vezi realizacije projekta “1.000 ZA BUDUĆNOST” daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti daljnje aktivnosti u tom pravcu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!