U progresu

Poticanje održivog korištenja prirodnih dobara

Opštine: Ilidža

Poticati održivo korištenje prirodnih dobara.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Kako je javnost putem zvanične stranice Općine Ilidža obaviještena, 23.10.2023. godine završena je obnova Velikog parka, te je on svečano otvoren.

Izvor: Opština Ilidža

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur početkom augusta 2023. godine potvrdio je da je uređenje Velikog parka na Ilidži započelo te da je polovinom septembra okončana prva faza, kao i da je preostalo postavljanje klupa i kanti za smeće. 

Centralni dio parka čine četiri amfiteatra različitih dimenzija koja su posebno kreirana za održavanje kulturno-zabavnih manifestacija. 

Pored navedenog, podsjećamo da je 12.12.2021. godine iz Općine Ilidža za Istinomjer rečeno da su u pripremi “kapitalni projekti koji za cilj imaju maksimalnu iskorištenost prirodnih bogatstava i potencijala koji su karakteristični za Ilidžu” te da je za projekat izgradnje termalnih bazena na koritu rijeke Željeznica izrađeno idejno rješenje i da je u toku izrada glavnog projekta.

U vezi s tim početkom maja 2023. godine načelnik Muzur je tokom obilaska izgradnje Sportsko-rekreativnog centra “Emir Bogunić Čarli” na Ilidži, koji je otvoren u julu, potvrdio namjeru da se nastavi uređenje obale Željeznice. To, kako je tada istakao, podrazumijeva i izgradnju otvorenog termalnog bazena, što bi, prema njegovim riječima, trebalo koštati 1,25 miliona KM.

Tokom mandata Nermina Muzura zabilježene su brojne aktivnosti na uređenju izletišta Stojčevac, među kojima su postavljanje javne rasvjete, asfaltiranje puteva, postavljanje drvene staze i sprava za treniranje. Istinomjer uređenje Stojčevca prati kao posebno obećanje. U 2022. i 2023 godini na lokalitetu ovog obnovljenog izletišta održane su trke u okviru manifestacije “Porodični dan”, koju organizuje Općina Ilidža. 

Na jesen 2023. godine na izletištu Stojčevac otvorena su dva nova terena za basket i teren za mali fudbal, a načelnik Muzur tom je prilikom najavio i nove sadržaje na tom lokalitetu ilidžanske općine. 

Spremna je podloga za umjetnu travu i teren za mali fudbal te će se vrlo brzo, zahvaljujući ovom projektu, steći svi uslovi da se od naredne godine Memorijalni turnir u malom fudbalu “Gigi i Haris” vrati na Stojčevac, odakle je i krenuo.

Nermin Muzur, 27.9.2023.

Glavni eksterni auditor International Testing and Certifications Srl Nermin Mahmutović uručio je 27.9.2023. godine ISO certifikat načelniku Općine Ilidža Nerminu Muzuru. Radi se o certifikatima ISO standard 9001:2015, a koji se odnosi na upravljanje kvalitetom te ISO standard 14001:2015 za upravljanje životnom sredinom. Mahmutović je istakao kako je potvrđena kvalitetna implementacija zahtjeva navedenih standarda u praksi te funkcionisanja sistema upravljanja kvaliteta i okoliša, te da su zabilježeni vidljivi pomaci u unaprjeđenju Sistema i upravljanja kvalitetom i upravljanju okoliša. 

Na kraju treće godine mandata, iz Općine Ilidža za Istinomjer su istakli da je u saradnji sa UNDP-om “sačinjen provedbeni akt koji omogućava implementaciju projekta sufinansiranja ugradnje solarnih panela na objektima individualnog stanovanja, čime će se omogućiti korištenje energije iz obnovljivih izvora i smanjenje zagađenja životne sredine uz konvencionalne mehanizme grijanja”. Kako su naveli, u toku je finaliziranje teksta javnog poziva i njegovo raspisivanje

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!