Ispunjeno sa zakašnjenjem

Otvoren Sportsko-rekreativni centar “Emir Bogunić Čarli” na Ilidži

Prilikom gostovanja u emisiji “Špica” emitovanoj na TVSA 21.2.2023. godine, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur govorio je o projektima koji su u toku u ovoj općini. Zbog vremenskih neprilika, otvorenje sportsko-rekreativnog centra kod rijeke Željeznice nije se desilo “na polovini između proljeća i ljeta”, kako je prvobitno najavljeno, već 20.7.2023. godine.

Izvor: Općina Ilidža

Gostujući na TVSA, Muzur je, između ostalog, govorio i o projektu izgradnje sportsko-rekreativnog centra kod rijeke Željeznice te najavio kada će radovi na ovom projektu biti završeni.

Završili smo veliki sportsko-rekreativni centar pored rijeke Željeznice, 15.000 kvadratnih metara. I potpisan je sporazum za izvođača radova, za postavljanje mobilijara, i sama vrijednost tog mobilijara je između nekih 400 i 500.000 KM. Vremenski rok, čini mi se, po potpisivanju sporazuma je nekih 60-90 dana za isporuku, što znači da ćemo već od ove sezone, možemo reći, tamo već na polovini između proljeća i ljeta, već ćemo moći početi konzumirati taj jedan zaista prelijepi sportsko-rekreativni centar.

Nermin Muzur, 21.2.2023.

Kako je Istinomjer već zabilježio u monitoringu predizbornih obećanja ove općine, izgradnja sportsko-rekreativnog centra za djecu i mlade kod rijeke Željeznice najavljena je i u promotivnom videoklipu objavljenom na YouTube profilu Općine Ilidža 30.12.2021. godine, a načelnik ove općine je sredinom maja 2022. godine putem Facebook profila obavijestio javnost da su na tromeđi Butmira, Sokolović-Kolonije i Ilidže Centar počeli radovi na najvećem sportsko-rekreativnom parku na području ove općine.

Krajem maja Istinomjer je poslao upit Općini Ilidža o aktivnostima na realizaciji ovog projekta, a iz Kabineta općinskog načelnika naveli su da su radovi u finalnim fazama, ali da trenutni vremenski uslovi nisu zadovoljavajući

Što se tiče Sportsko-rekreativnog centra Željeznica, isti je u finalnim fazama završetka radova. Prema izvođaču radova, preostalo je još da se postave gumene podloge, za čije postavljanje je potrebno minimalno 10 sunčanih dana bez padavina. Međutim, trenutni vremenski uslovi nisu zadovoljavajući te čekamo upravo navedene uslove kako bi mogli i zvanično završiti radove i otvoriti navedeni Centar.

Kabinet općinskog načelnika, 31.5.2023.

Nakon što je načelnik Muzur 8.7.2023. godine na svojoj Facebook stranici objavio fotografije sportsko-rekreativnog centra, Istinomjer se i 14.7.2023. godine obratio Općini Ilidža upitom o aktivnostima i planiranom otvorenju centra, na što smo dobili odgovor da se trenutno priprema otvaranje navedenog igrališta.

Sportsko-rekreativni centar “Emir Bogunić Čarli” zvanično je otvoren 20.7.2023. godine. Centar su svečano otvorili načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i direktor Javnog preduzeća “Ilidža” Jasmin Viteškić.

Centar površine oko 15.000 metara kvadratnih sastoji se od terena za košarku, odbojku na pijesku i mali fudbal, brojnih fitnes sprava i tartan-staze za trčanje. Pored navedenog, ovaj sportsko-rekreativni centar sadrži tri igrališta s mobilijarom za djecu, kao i igralište prilagođeno za djecu s poteškoćama u razvoju.

Prema zaključenim ugovorima Općine Ilidža objavljenim na Portalu javnih nabavki BiH, izgradnja sportsko-rekreativnog centra koštala je više od 800.000 KM, i to 364.710 KM za izvođenje radova na elektroinsatalacijama i instalacijama ViK-a (Dinalsa d.o.o.), 79.450,27 KM za izgradnju priključka vodovodne mreže (Manjo d.o.o.) te 374.999,10 KM za nabavku, isporuku i montažu mobilijara za dječija i sportska igrališta, gumene i bojene podloge te urbanog mobilijara (Flex Invest d.o.o.).

Budući da je Sportsko-rekreativni centar “Čarli” kod rijeke Željeznice na Ilidži otvoren nakon prvobitno najavljenog roka, Istinomjer ovo obećanje načelnika Nermina Muzura ocjenjuje ispunjenim sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!