Ispunjeno većim dijelom

Aktivnosti na uspostavi baze podataka i njihovo povezivanje

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Državno uređenje

Nastavak započetih aktivnosti na uspostavi baza podataka (baza javnih nabavki, registar imenovanih lica, registar zaposlenih u javnom sektoru….) po različitim segmentima, te uvezivanje baza radi praćenja i analitike u svrhu prevencije.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Registar zaposlenih u javnom sektoru

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je 21.02.2019. godine Odluku o izradi Registra zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo. Izrada ovog registra, kako je saopšteno iz Vlade KS, pokrenuta je na inicijativu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i predstavlja jedan od važnih alata za uvid u ljudske potencijale i kadrovsku bazu kojom raspolaže javni sektoru u Kantonu Sarajevo. Istovremeno, kako je tada najavljeno, Registar predstavlja i kontrolni mehanizam trošenja javnih sredstava u segmentu zapošljavanja u cjelokupnom javnom sektoru te kao takav biće i važan alat u prevenciji korupcije. U izradi Odluke aktivno uje učestvovao Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, koji će i vršiti nadzor nad njenom implementacijom.

Registar, kako je navedeno, obuhvata podatke iz radno pravnog odnosa svih zaposlenih u organima uprave i službama, zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivači Kanton, te u privrednim društvima u kojima Kanton učestvuje sa više od 50 posto ukupnog kapitala.

Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo javnosti je predstavljen 18. aprila 2019. godine, a u dostupnoj bazi podataka se nalazi više od 20 hiljada imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, kao i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Registar zaposlenih dostupan je na linku: http://bit.ly/2xgfwil

Registar podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo

Vlada KS, 28. juna javnosti je predstavila i Registar podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, koji je kako je navedeno, “nastao kao rezultat zajedničkog rada Ureda i Vlade KS, uz podršku misije OSCE-a u BiH.”

Registar se može pronaći na linku: bit.ly/320t53q

“Ured za borbu protiv korupcije je kroz informacioni sistem omogućio da kroz različite vrste izvještaja podaci budu pretraživi, uporedivi i da se ostvari kontrola u punoj funkciji”, istaknuto je tokom predstavljanja Registra.

Kroz sistem će se svakodnevno raditi analize, utvrđivati i upozoravati na nepravilnosti. Tamo gdje se one utvrde ići će se i prema nadležnim institucijama. Javnost dakle o svemu može biti obaviještena potpuno transparentno. (…) Pratit će se i nesrazmjeran rast imovine te komunicirati o tome sa nadležnim institucijama, konkretno sa SIPA-om i Tužilaštvom”, pojasnio je Kafedžić.”

Erdoan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije, 28.06.2019.

Jedinstvena evidencija imovine KS

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša krajem maja 2019. godine donijela odluku i da Jedinstvena evidencija imovine KS postane javni dokument dostupan na web stranici ovog ministarstva.

Tako je kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Damir Filipović saopćioda se objava ovog dokumenta očekuje “u roku od deset dana nakon usvajanja Zaključka od strane Vlade Kantona Sarajevo i dostave istog na nadležnost Upravi.”

Pitanje evidencije imovine Kanotna Sarajevo je otvoren proces koji ima za cilj na jednom mjestu prikazati sa čim to Kanton Sarajevo raspolaže, koliko je ‘bogat’ i kolika je njegova imovina. Svi zainteresirani će objavom ove evidencije na našoj web stranici dobiti uvid u te podatke, a mi se nadamo da ćemo na ovaj način uspjeti ubrzati procese koji po ovom pitanju nisu dovedeni do kraja.

Damir Filipović, 29.05.2019.

Nakon što je Vlada KS usvojila zaključak, evidencija imovine Kantona Sarajevo javno je objavljena i dostupna počev od 21. juna tekuće godine.

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenje i zaštite okoliša donijela odluku o objavljivanju imovine Kantona kao javnog dokumenta.

Vlada KS, Saopćenje 21.06.2019.

Prema podacima iz registra u vlasništvu Kantona nalazi se ukupno 3.547 nekretnina, a cijeli dokument možete pronaći na ovom LINKU.

 

Istinomjer će nastaviti pratiti aktivnosti Vlade KS na uspostavi ostalih najavljenih baza podataka.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!