Ispunjeno manjim dijelom

Izmjena Zakona o obrazovanju odraslih u pravcu smanjenja ograničenja za subjekte i institucije koje smiju provoditi ovaj vid obrazovanja i proširiti spisak subjekata

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Obrazovanje

Izmijeniti Zakon o obrazovanju odraslih u pravcu smanjenja ograničenja za subjekte i institucije koje smiju provoditi ovaj vid obrazovanja i proširiti spisak subjekata (ministarstva, organizacije, institucije) za kreiranje Plana obrazovanja odraslih.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Vlada Kantona Sarajevo (KS) utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih 12. jula 2019. godine. Nacrt je usvojen na 12. redovnoj sjednici Skupštine KS održanoj 24. jula 2019. godine. Nakon što je usvojen, Nacrt ovog Zakona poslan je u javnu raspravu koja će trajati 30 dana.

Kako je navedeno u obrazloženju ovog Nacrta, značajnu novinu u odnosu na raniji Zakon koji je usvojen 2015. godine u prethodnom sazivu Skupštine KS, predstavlja to da “programe prekvalifikacije i dokvalifikacije, kao programe formalnog obrazovanja, pored srednjih škola, kao javnih ustanova, po mišljenju Vlade KS, mogu provoditi i privatne ustanove registrirane za tu djelatnost, ali i da se svakih pet godina vrši reakreditacija”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!