Ispunjeno većim dijelom

Donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Državno uređenje

Donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Kao nadležna institucija za izradu Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi u “Sporazumu o prioritetima skupštinske većine u KS u mandatu od 2018. do 2022. godine” navedeno je Ministarstvo pravde i uprave KS.

I Program rada Skupštine KS za 2019. godinu predvidio je razmatranje Nacrta ovog zakona u aprilu, dok je kao rok za razmatranje Prijedloga naveden mjesec juni.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo, Lejla Brčić najavila je ranije u intervjuu za portal radiosarajevo.ba da bi Zakon o lokalnoj samoupravi trebao biti razmatran na Vladi KS do kraja marta 2019. godine, no to se nije desilo pa je Istinomjer njeno tadašnje obećanje ocijenio kao neispunjeno.

Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi KS utvrđen je na Vladi KS 12.07.2019. godine, a našao se na dnevnom redu 12. redovne sjednice Skupštine KS održane 24.07. 2019. godine kada je i usvojen i poslan u javnu raspravu.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je rekla da će javna rasprava trajati 90 dana kako bi se pripremila upravo raspodjela javnih sredstava, ali i da bi devet općina i Grad mogli imati vremena da usaglase stavove o nadležnostima.

„Funkcionalna provedba zakona će biti najveći izazov za Kanton Sarajevo, ali nadležnosti neće moći biti dio švedskog stola. Ne smije se dozvoliti da općinske vlasti preuzmu profitabilne nadležnosti, komunalnu privredu i infrastrukturu, a da Kantonu ostave neprofitabilne“, kazala je Brčić nakon usvajanja Nacrta Zakona u Skupštini KS.

Kako je saopšteno iz Vlade KS, Zakon se mora donijeti na osnovu presuda Ustavnog suda BiH, ali i zbog usklađivanja sa Zakonom o principima lokalne samouprave Federacije BiH i Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!