Prekršeno

Banja Luka – Grad bez podjela

Opštine: Banja Luka

Naš koncept je izgraditi sistem koji neće razlikovati pojedince po bilo kojoj osnovi, pogotovo ne po političkoj pripadnosti. Naša politika je bez osvete, revanšizma, ucjena i prisile. Želimo grad u kojem će se vrednovati ono što uradite svojim rukama i što steknete svojim učenjem i znanjem, a ne članskom knjižicom, socijalnim statusom, kumovskom ili rodbinskom vezom. Loša djela pojedinaca ne smiju se generalizovati na sve druge ljude, članove i simpatizere bilo koje stranke. Naša snaga je u mudrosti da među svima nama pronađemo najbolje i da ujedinimo sve moralne i umne kapacitete našeg naroda i da izgradimo društvo bez podjela. Više nas je koji želimo slogu, razumijevanje i ljudske odnose među nama.

Obrazloženje

Iako je isticao da je Banjaluka grad koji će biti otvoren za sve i da je njegov cilj izgradnja društva bez podjela, stavovi i izjave gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića nisu u skladu s njegovim predizbornim obećanjem da će Banjaluka biti grad bez podjela.

Izvor: Draško Stanivuković - Nova Banja Luka

Osim što bi za gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića problem predstavljala činjenica da “Bošnjaci, muslimani” kupuju zemljište u ovom gradu, problem predstavlja i LGBT populacija, što je isticao u više navrata.

Foto: A. Čavić
Foto: A. Čavić

U odgovoru na Istinomjerov upit 2021. godine, iz Gradske uprave Banjaluke naveli su da je “nova gradska administracija proteklih mjeseci radila na tome da Banjaluka bude grad bez podjela”.

Na početku mandata gradonačelnik Banjaluke je sa saradnicima razgovarao sa članovima grupe Pravda za Davida, koji do sada nisu imali priliku razgovarati u Gradskoj upravi. Takođe, Davidovo srce vraćeno je na Trg, što je promjena u odnosu na prethodne godine kada nisu mogli dobiti dozvolu da tamo bude. Grad Banjaluka otvorio je vrata i mnogim privrednicima koji do sada nisu imali priliku da sarađuju sa Gradom, ali nije prekidao saradnju sa onima koji su sarađivali do sada. Nova gradska administracija krenula je u aktivnu borbu protiv kriminala, korupcije, nelegalne gradnje, sve po prinicpu da su pravila za sve ista i da nema privilegovanih i povlaštenih. Grad Banjaluka je na Trgu Krajine postavio govornicu u obliku megafona, koja simbolizuje slobodu govora i koja je slobodna i dostupna za sve građane koji žele da iznesu svoje probleme.

Odgovor na upit, GU Banjaluka

Na Ramazanski bajram koji se obilježavao 2. maja 2022. godine gradonačelnik Stanivuković obišao je muslimanske porodice koje žive u Banjaluci, kao i džamiju Ferhadija, što je prikazano i u videoklipu pod nazivom “Bajram u Banjoj Luci: Ovako izgleda grad bez podjela”, objavljenom na službenom YouTube kanalu Draška Stanivukovića. 

Skoro godinu kasnije, Stanivuković je organizivao iftar za sugrađane i sugrađanke islamske vjeroispovijesti te istakao da je “Banja Luka mjesto u kome se svako može osjećati prijatno i srećno”.

Biti domaćin iftara za mene je velika čast, jer sam prvi gradonačelnik Banje Luke koji je u svetom mjesecu Ramazanu ugostio naše sugrađane islamske vjeroispovijesti. Na ovaj način poslali smo poruke suživota, međusobnog poštovanja, ljubavi i praštanja, ali ono što je iznad svega je da je Banja Luka mjesto u kome se svako može osjećati prijatno i srećno.

Draško Stanivuković, 10.4.2023.

Ipak, dešavanja u Banjaluci i izjave čelnika ovog grada u posljednja dva mjeseca nisu u skladu s njegovim predizbornim obećanjem da će Banjaluka biti grad bez podjela.

Naime, samo nekoliko dana nakon što je na iftaru Stanivuković poručio kako je “ponosan na to jer je Banjaluka mjesto susreta, mjesto dobrih ljudi, a samim tim različitih religija i kultura”, na lokaciji stare autobuske stanice u ovom gradu organizovan je protest na kojem su, pored građana i građanki Banjaluke, učestvovali i uposlenici i uposlenice Gradske uprave. Protest je organizovan zbog presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je zemlja na kojoj se nalazi Stara autobuska stanica u ovom gradu u vlasništvu Autoprevoza.

Iako je presuda trebala biti izvršena 13.4.2023. godine, do toga nije došlo, a protestu je prisustvovao i gradonačelnik Stanivuković ,koji je istakao da “ne prihvata odluku Ustavnog suda BiH jer su time poništene ranije presude sudova u Republici Srpskoj, a prema kojima je ovo zemljište u vlasništvu grada Banja Luka”.

Stanivuković je zatim dodao:

Ono što treba da znate, da su sudovi Republike Srpske, hvala im, rekli da je ovo naše. Sud BiH rekao nije ovo jel, i sad će ovo, ova Vidovdanska ulica, muzej da bude od Autoprevoza, i gledajte sad ovo, Autoprevoz odluči da proda nekom drugom ko nije naš. I onda ovo više nije srpsko nego je ne znam ni ja čije, e pa ne ide baš tako. Samo nam još nedostaje da Autoprevoz uzme muzej i uzme spomenik “12 beba” i proda tamo nekim Bošnjacima, muslimanima ili kome u Federaciji pa da ispadne da su nacionalna blaga nisu od Republike Srpske nego nekim drugima pripadaju.

Draško Stanivuković, 13.4.2023.

Osim što bi za Stanivukovića problem predstavljala činjenica da “Bošnjaci, muslimani” kupuju zemljište u ovom gradu, problem predstavlja i LGBT populacija te su samo mjesec ranije dešavanja u vezi s tim u Banjaluci privukla pažnju bh. javnosti.

Naime, nakon što je neformalni i volonterski kolektiv Bosanskohercegovačka povorka ponosa najavio je da će 18. marta u Banjaluci organizovati projekciju filma “Pride”, održavanju ovog skupa usprotivio se, između ostalih, i banjalučki gradonačelnik.

Mi težimo patrijarhalnim, tradicionalnim, porodičnim odnosima i znamo šta je naša vjera i identitet našeg naroda. Meni je zaista drago što je Banjaluka baštionik tako nečega ovdje, a integralno i u BiH. U redu, to neko radi tamo u Sarajevu i neka radi. (…) Ne bih želio da uvrijedim bilo koga ko se drugačije osjeća, drugačije misli. Nisam iskazao stav protiv onog što se zastupa u drugim gradovima i u svijetu, ali dajte nama pravo da u jednom globalnom svijetu mi zadržimo pravo na naše svojstvo, opredjeljenje, stavove.

Draško Stanivuković, 16.3.2023.

Nakon napada huligana na novinare/ke, aktiviste i aktivistkinje u Banjaluci, koji se dogodio 18. marta u večernjim satima, putem Twittera oglasio se i Stanivuković koji je ponovio svoje “tradicionalističke” stavove i istakao da će “Banjaluka ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti”.

Osuđujem svaku vrstu nasilja, ali naš stav nikako nije doprinio ovome. To su zlonamjerne tvdnje. Naš stav je i dalje isti i biće uvijek isti. Banjaluka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti i na to sam ponosan, ne ulazeći u ničije pravo da voli koga hoće, ali ne i da paradira na taj način. Svaka vlast je dužna da svojom politikom kreira one vrijednosti u koje vjeruje, a mi vjerujemo da je porodica stub našeg društva.

Draško Stanivuković, 19.3.2023.

Istinomjer se izjavama i stavovima Draška Stanivukovića na ovu temu bavio u analizama Parada koja to nije trebala ni biti i Ni u četiri zida: Zašto je problem projekcija filma “Pride” u Banjaluci?.

Da je Stanivuković i ranije imao nedosljedan stav po pitanju obećanja da će Banjaluka “biti grad koji je otvoren za sve”, svjedoče još dvije analize Istinomjera iz 2020. i 2021. godine – Banja Luka “slobodna za sve” osim za LGBT populaciju i Da li su Trg Krajine i Banja Luka “otvoreni za sve” kao što su za grupu Pravda za Davida?.

Međutim, samo desetak dana kasnije, Stanivuković je potvrdio da Banjaluka i njeni trgovi, suprotno njegovoj najavi, neće biti baš prema svima otvoreni.

Naime, u gostovanju na Face TV 28.11.2020. godine, na pitanje voditelja podržava li LGBT populaciju, novoizabrani gradonačelnik Banjaluke rekao je:

Šta je imam tu podržavati, svako ima svoju vrstu opredjeljenja.

Draško Stanivuković, 28.11.2020.

Upitan “da li bi podržao gej paradu u Banjaluci”, Stanivuković je izjavio da “misli da je za čitavu zemlju jedna dovoljna u Sarajevu” te, pored ostalog, dodao da su to “vrijednosti koje ne treba da se na taj način promovišu na trgovima”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!