Nedosljedno

Da li su Trg Krajine i Banja Luka “otvoreni za sve” kao što su za grupu Pravda za Davida?

Nakon što je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković 18. 1. 2021. primio članove grupe Pravda za Davida, na svom je Facebook profilu javnosti uputio i poruku.

“Nova klima osjeti se u gradu, progona više nikad neće biti”, napisao je tako Stanivuković te, napominjući da su “po prvi put, nakon gotovo tri godine, članovi grupe Pravda za Davida dobro došli u Gradsku upravu”, dodao:

Spomenik demokratiji bit će obećana govornica na Trgu, i to vrlo brzo, kao simbol kraja glasnom ćutanju koje je prekinuto našom pobjedom. Naša ideja je grad bez podjele, grad koji je otvoren za sve, jer ja nisam gradonačelnik koji će šutjeti na nepravdu i kriminal.

Draško Stanivuković, 18. 1. 2021.

Međutim, nije bilo tako davno kada iz Stanivukovićevih izjava javnost nije mogla zaključiti da će “obećana govornica na Trgu” biti svakome u Banjoj Luci dostupna, te da će Banja Luka “biti grad koji je otvoren za sve”.

Naime, iako je netom nakon što su objavljeni rezultati Lokalnih izbora 2020. godine, na osnovu kojih je bilo jasno da će postati novi gradonačelnik Banje Luke, Stanivuković također izjavio da će kao gradonačelnik svakome dozvoliti proteste, te da će “vrata Banje Luke prema svima biti otvorena”, samo desetak dana kasnije novoizabrani gradonačelnik ovog grada demantovao je sam sebe, potvrdivši da Banja Luka i njeni trgovi neće biti baš prema svima otvoreni.

Podsjećamo, takav stav Stanivuković je iznio u svom gostovanju na Face TV 28. 11. 2020. godine, gdje je, na pitanje voditelja podržava li LGBT populaciju, odgovorio:

Šta je imam tu podržavati, svako ima svoju vrstu opredjeljenja.

Draško Stanivuković, 28. 11. 2020.

Upitan dalje “da li bi podržao gej paradu u Banjoj Luci”, Stanivuković je izjavio da “misli da je za čitavu zemlju jedna dovoljna u Sarajevu” te, pored ostalog, dodao da su to “vrijednosti koje ne treba da se na taj način promovišu na trgovima”:

Kao gradonačelnik Banje Luke ja smatram da su to vrijednosti koje ne treba da se na taj način promovišu na trgovima, s jedne strane. S druge strane, smatram da niko u Banjoj Luci nije ugrožen ni vjerski, ni nacionalno, ni po bilo kojoj drugoj opredijeljenosti i da je dovoljno, ako neko želi da izrazi u Bosni i Hercegovini takvu vrstu svog stava, do Sarajeva je dva i po, tri sata i svake godine ima ovdje.

Draško Stanivuković, 28. 11. 2020.

“Ja sam Srbin pravoslavac”, dodao je još Stanivuković, izjavivši da “u skladu sa vjerom, našim odgojem kao naroda, to je nešto što nije u duhu naroda kojem ja pripadam”.

Na tvrdnju voditelja da će povorka ipak biti organizovana u Banjoj Luci, Stanivuković je otišao korak dalje i rekao da za njegovog mandata neće, a na pitanje da li će to zabraniti, bio je eksplicitan:

Da.

Draško Stanivuković, 28. 11. 2020.

S obzirom na raniju tvrdnju da će zabraniti LGBT povorku u Banjoj Luci, te da su to “vrijednosti koje ne treba da se na taj način promovišu na trgovima”, stav Draška Stanivukovića iznesen na sastanku sa članovima grupe Pravda za Davida, da će “spomenik demokratiji biti obećana govornica na Trgu”, te da je njegova ideja “grad bez podjele, grad koji je otvoren za sve”, Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!