Pravilnik o izvršavanju alternativnih krivičnih sankcija u RS i dalje na čekanju

Pravilnik o izvršavanju alternativnih krivičnih sankcija prema kojem će zatvorenici u Republici Srpskoj moći biti angažovani na društveno korisnim poslovima i radu za opće dobro još uvijek nije završen.

Ministar pravde Republike Srpske, Anton Kasipović saopćio je sredinom aprila ove godine da je izrada Pravilnika o izvršavanju alternativnih krivičnih sankcija “u završnoj fazi”, te da će njegova izrada biti okončana do kraja mjeseca aprila.

Biće završen do kraja ovog mjeseca. On je sad u finalnom čitanju. Prije nego šta ga usvojimo i stupi na snagu, obavićemo još jedan krug konsultacija sa nosiocima pravosudnih funkcija, jer je bitno da on bude prohodan i efikasan.

Anton Kasipović, 16.04.2019.

Obzirom da u javnosti nije bilo informacija o tome da li je pravilnik završen, Istinomjer je 7. maja ove godine kontaktirao Ministarstvo pravde RS. Ministar Anton Kasipović, u razgovoru za Istinomjer je rekao da mu je “žao što nije uspio završiti pravilnik do kraja aprila”, te da procedura kasni iz razloga što je pravilnik još uvijek u fazi “konsultacija sa nosiocima pravosudnih funkcija.”

Kasipović je tom prilikom još jednom najavio da će pravilnik u narednih par dana biti gotov. Kako se ni realizacija njegovog novog obećanja još uvijek nije desila, ministar Kasipović će za svoje obećanje o izradi Pravilnika o izvršavanju alternativnih krivičnih sankcija od Istinomjera dobiti ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Halid Genjac

Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke...

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju. Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih...Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...