Neispunjeno

Pravilnik o izvršavanju alternativnih krivičnih sankcija u RS i dalje na čekanju

Pravilnik o izvršavanju alternativnih krivičnih sankcija prema kojem će zatvorenici u Republici Srpskoj moći biti angažovani na društveno korisnim poslovima i radu za opće dobro još uvijek nije završen.

Ministar pravde Republike Srpske, Anton Kasipović saopćio je sredinom aprila ove godine da je izrada Pravilnika o izvršavanju alternativnih krivičnih sankcija “u završnoj fazi”, te da će njegova izrada biti okončana do kraja mjeseca aprila.

Biće završen do kraja ovog mjeseca. On je sad u finalnom čitanju. Prije nego šta ga usvojimo i stupi na snagu, obavićemo još jedan krug konsultacija sa nosiocima pravosudnih funkcija, jer je bitno da on bude prohodan i efikasan.

Anton Kasipović, 16.04.2019.

Obzirom da u javnosti nije bilo informacija o tome da li je pravilnik završen, Istinomjer je 7. maja ove godine kontaktirao Ministarstvo pravde RS. Ministar Anton Kasipović, u razgovoru za Istinomjer je rekao da mu je “žao što nije uspio završiti pravilnik do kraja aprila”, te da procedura kasni iz razloga što je pravilnik još uvijek u fazi “konsultacija sa nosiocima pravosudnih funkcija.”

Kasipović je tom prilikom još jednom najavio da će pravilnik u narednih par dana biti gotov. Kako se ni realizacija njegovog novog obećanja još uvijek nije desila, ministar Kasipović će za svoje obećanje o izradi Pravilnika o izvršavanju alternativnih krivičnih sankcija od Istinomjera dobiti ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!