Istina

Pravila za proizvodnju naoružanja su jasna

Kako se bliže Opći izbori u BiH tako sve češće svjedočimo ratničkim narativima, izjavama o nabavci pušaka, naoružavanju za “ne daj Bože”, dometima namjenske industrije i sl. Posljednja u nizu izjava o kojoj se raspravlja, pogotovo u Parlamentarnoj skupštini BiH, jeste izjava Bakira Izetbegovića, u kojoj je rekao da će se pokretne haubice, puške, dronovi, i sve vrste municije “raditi za tržište”, ali “i za ne daj Bože”. Mladen Ivanić, pozivajući se na pravne propise osudio je ovu izjavu, i pri tom iznio tačan navod da je Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme BiH vrlo jasan, i ne dozvoljava proizvodnju za “ne daj Bože”.

Komentirajući izjavu Bakira Izetbegovića, Mladen Ivanić je u intervju za BN Televiziju osudio navode “u duhu 90-tih” kako ih je okarakterisao, dodavši da to “kod ljudi proizvodi strah” i “niko ne misli na agresiju s polja, već svi misle na unutrašnji sukob”.

Evo kad već tu temu spominjemo želim da građanima kažem da je tu stvar vrlo jasna. Postoji Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, i on jasno kaže da domaće fabrike mogu proizvodit oružje, naoružanje i vojnu opremu samo uz dva uslova, načina. Prvi je po izvoznim ugovorima, to odobravaju različite institucije, od ministarstva inostranih poslova, ministarstva za ekonomske odnose (…) do bezbjednosnih provjera koje se provode. I drugi način je kada Oružane snage BiH traže za sebe nabavku. Oružane snage BiH nisu tražile ništa u zadnjih nekoliko godina, nema ni haubica ni minobacača, ni bilo čega što bi se nabavljalo. Dakle, to što proizvodi vojna industrija je samo za izvoz i ne završava ovdje. Postoji i inspekcija. I ja sam sa gospodinom Šarovićem, u čijem je ministarstvu ta inspekcija razgovarao, i on je meni više nego jasno rekao da oni redovno vrše kontrole, i da bi bilo kakva proizvodnja za skladištenje bila krivično djelo i suprotna zakonu. Prema tome, nema proizvodnje za ne daj Bože.

(Mladen Ivanić, 19.04.2018.)

Izjavu Mladena Ivanića, u djelu koji se odnosi na proizvodnju oružja i institucionlni nadzor nad istom, moguće je vrlo lako provjeriti uvidom u Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme BiH.

U članu 5. ovog zakona precizirano je da je proizvodnja sredstava naoružanja i vojne opreme zasnovana na izvoznim ugovorima.

Također, “proizvodnjom i remontom NVO mogu se baviti pravna lica koja za to prethodno dobiju dozvolu od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, i to ona pravna lica koja imaju saglasnost entitetske vlade i koja su registrovana kao pravna lica za proizvodnju i remont NVO, a na osnovu njihove mogućnosti i sposobnosti proizvodnje sredstava NVO za potrebe oružanih snaga u Bosni i Hercegovini ili u izvozu.”

(Član 5. Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme BiH)

Uvidom u planove janih nabavki Oružanih snaga BiH jasno je da oružane snage nisu za svoje potrebe nabavljale/naručivale oružje, te shodno tome možemo zaključiti da država BiH nema uskladištenog oružja.

Izjavu Mladena Ivanića u kojoj kaže da se naoružanje u BiH može proizvoditi samo za potrebe izvoznih ugovora i/ili kada za svoje potrebe oružje naruče Oružane snage BiH ocjenjujemo kao istinitu.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!