Analize

Povratak navijača na tribine obilježen nepoštivanjem epidemioloških mjera

Poboljšanje epidemiološke slike u Bosni i Hercegovini dovelo je do ublažavanja pojedinih restriktivnih mjera, a simpatizere m:tel Premijer lige BiH u fudbalu naročito je obradovala vijest da je Nogometni/Fudbalski savez BiH (NFSBiH) dozvolio prisustvo publike na utakmicama 32. kola. Ipak, povratak navijača na stadione omogućen je samo u mjestima gdje su nadležni krizni štabovi dopustili okupljanje publike na sportskim događajima, uz naglasak na strogo pridržavanje propisanih mjera. Unatoč ovakvim direktivama, fotografije koje su dolazile sa bh. stadiona ne odaju utisak da se vodilo računa o sprečavanju širenja bolesti COVID-19.

FOTO: Grad Banja Luka

Vlada Republike Srpske, odnosno Republički štab za vanredne situacije, na 86. sjednici, održanoj 19. maja 2021. godine, donio je odluku da se od 21. maja do 7. juna dozvoljavaju “takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista uz prisustvo publike uz strogo pridržavanje mjera propisanih od strane JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”.

Dva dana kasnije, Takmičarska komisija NFSBiH održala je telefonsku sjednicu na kojoj je razmatrana molba koju je podnio FK Borac Banja Luka, a kojom se traži odobravanje odigravanja utakmica preostala dva kola m:tel Premijer lige BiH uz prisustvo publike. Komitet za takmičenje je dao saglasnost za odigravanje utakmica m:tel Premijer lige BiH uz prisustvo publike na stadionima klubova čije se sjedište nalazi na području na kojem je nadležni krizni štab dozvolio prisustvo publike na sportskim događajima, čime je udovoljeno zahtjevu FK Borac Banja Luka, te su stvoreni uslovi za povratak gledalaca na stadione u Republici Srpskoj.

Istog dana je u prеpоrukama zа trеningе i spоrtskо-rеkrеаtivnе аktivnоsti u spоrtskim оbјеktimа tоkоm еpidеmiје COVID-19, koje je objavio Institut za javno zdravstvo RS-a, između ostalog navedeno i da se publika treba pridržavati fizičke distance od najmanje dva metra:

Broj osoba u publici treba ograničiti tako da je moguće obezbjediti udaljenost od najmanje 2m od drugih osoba u svim pravcima, sa istaknutim jasnim obavještenjem o održavanju fizičke distance. To se može postići da osobe u publici sjede u svakom drugom redu i svako treće sjedište (izuzev osoba koje su došle iz istog domaćinstva ili skupa, kada mogu sjediti na susjednim sjedištima)”.

JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, 21. 5. 2021.

Kako prenosi Klix, čelnici FK Borac su se konsultovali s Institutom za javno zdravstvo RS-a te su odlučili da na utakmici ovog kluba sa FK Tuzla City na tribini Istok može biti smješteno 2.000, a na zapadnoj tribini 1.000 gledalaca, te je u skladu s tim u prodaju pušteno 3.000 ulaznica.

Dejan Lukendić, direktor FK Borac, istakao je za Nezavisne da se nada prisustvu dvije do tri hiljade navijača na predstojećoj utakmici, uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera:

Jasno je da ne možemo samo tako da otvorimo kapije i pustimo sve koji žele da dođu na utakmicu. Još ne znamo koliko ljudi će moći da bude na tribinama, ali se nadamo da će to biti dvije – tri hiljade navijača. Navijači će biti raspoređeni na sve tri tribine i naravno moraće da se drži distanca i nose maske

Dejan Lukendić, 20. 5. 2021.

Međutim, tribine Gradskog stadiona Banja Luka, čiji je kapacitet 9.730 gledalaca, na dan utakmice, odigrane 23. maja, bile su ispunjene gotovo do posljednjeg mjesta, uprkos zvaničnim podacima iz NFSBiH da je na utakmici bilo prisutno 5.000 gledalaca. Iz videa koji su objavile Nezavisne jasno je da je stvarni broj bio mnogo veći.

I fotografije s utakmice u vlasništvu Grada Banja Luka prikazuju ispunjenost tribina gradskog stadiona, te je očigledno da se nije vodilo računa o distanci od dva metra koju je propisao Institut za javno zdravstvo RS-a.

Treba istaći i da su utakmici prisustvovali i pojedini javni funkcioneri, uključujući člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i gradonačelnika Banje Luke, o čijem je nepridržavanju epidemioloških mjera Istinomjer već pisao u tekstovima “Za Dodika ne važe epidemiološke mjere” i “Mali znak pažnje od vašeg gradonačelnika”. Ovog puta, kršenju preporuka nadležnih institucija pridružila se i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ali i direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS-a Vlado Đajić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je nakon utakmice za BUKU da je Institut zadužen za propisivanje mjera, ali ne i za kontrolu poštivanja tih mjera:

U ovom trenutku mislim da su mjere izuzetno jasne, kada je riječ o ponašanju i fizičkoj distanci i to ne samo na stadionima, nego i u sportskim dvoranama i drugim manifestacijama koje se održavaju vezano za sportska takmičenja. Očekujemo izvještaj od same Uprave za inspekcijske poslove i Komunalne policije o tome da li su se kršile mjere na stadionu

Branislav Zeljković, 24. 5. 2021.

S druge strane, za BUKU su iz Inspektorata RS-a saopštili da “nadzor nad sprovođenjem mjera u dijelu koji se odnosi na korišćenje lične zaštitne opreme i pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance na javnim površinama vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je i ovlašćeni organ za pokretanje prekršajnog postupka, kao i komunalna policija”, te da, u skladu s tim, “inspekcija nije nadležna da vrši nadzor poštovanja epidemioloških mjera prilikom javnih okupljanja”.

Pored Banje Luke, publika je minulog vikenda bila prisutna i na Stadionu Pecara u Širokom Brijegu. Naime, iako Vlada FBiH nije razmatrala opciju povratka navijača na tribine, krizni štab Zapadno-hercegovačkog kantona dozvolio je prisustvo određenog broja gledalaca na sportskim dešavanjima, tako da je, prema odluci NFSBiH, u kojoj se striktno ne spominju odluke entitetskih kriznih štabova, i na Pecari dozvoljeno prisustvo gledalaca.

Kako su naveli iz NK Široki Brijeg, “MUP Županije Zapadnohercegovačke, uz prethodnu suglasnost Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, pozitivno je odgovorio na zahtjev NK Široki Brijeg i odobrio nazočnost maksimalno 1000 gledatelja” na utakmici koju je ovaj klub u nedjelju odigrao protiv FK Mladost Doboj Kakanj.

Štab civilne zaštite Zapadno-hercegovačkog kantona donio je još u februaru odluku o vraćanju gledalaca u dvorane i na stadione. Prema uputstvima, “na otvorenom prostoru (stadioni) dopušta se popunjavanje svakog drugog registrovanog mjesta za sjedenje”.

Ipak, fotografije sa lica mjesta govore da se ni u Širokom Brijegu nisu poštivale preporuke, odnosno da se u ovom slučaju nije vodilo računa o popunjavanju svakog drugog mjesta za sjedenje.

O paradoksu koji je proizvod decentraliziranog sistema, ali i neusaglašenosti nivoa vlasti, najbolje govori činjenica da, iako je Širokom Brijegu dozvoljeno prisustvo publike na stadionima, u dvadesetak kilometara udaljenom Mostaru nije. Svakako, od svega je najviše zabrinjavajuće da se na tribinama ne primjenjuju epidemiološke mjere, prije svega, održavanje fizičke distance, te tako podstiče širenje bolesti COVID-19.

Za kraj, odgovornima za kontrolisanje ponašanja po uputstvima kriznih štabova postavit ćemo primjere iz Liverpoola, Manchestera, Wolverhamptona, te drugih engleskih gradova u kojima je na utakmicama Premier Lige dozvoljen dolazak do 10.000 navijača, a iz kojih se čini da organizovanje gledanja utakmice, pridržavajući se epidemioloških mjerama, zaista ne iziskuje naročit napor.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!