Nedosljedno

Za Dodika ne važe epidemiološke mjere

Epidemiološke mjere držanja fizičke distance i nošenja zaštitne maske ne važe za lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je u više navrata tokom prethodne godine pozivao građane da poštuju preporučene mjere u cilju suzbijanja zaraze virusom SARS-CoV-2, ističući da je “neophodno poštivati propisane mjere” i da “svi moraju biti odgovorni”.

FOTO: Klix.ba
FOTO: Klix.ba

U utorak, 2. marta 2021. godine, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sletio je na Međunarodni aerodrom Sarajevo, sa donacijom od 5.000 vakcina kompanije AstraZeneca protiv virusa SARS-CoV-2, gdje su ga dočekali članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović. Susret Aleksandra Vučića i lidera SNSD-a Milorada Dodika zabilježio je i portal Klix.ba na čijim je fotografijama vidljivo da se Vučić i Dodik prilikom susreta na Međunarodnom aerodromu Sarajevo nisu pridržavali preporučenih epidemioloških mjera – držanja fizičke distance i nošenja zaštitne maske.

Javnosti je dostupan i snimak ovog susreta na kojem se vidi kako Milorad Dodik skida zaštitnu masku u momentu kada prilazi predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a osim nenošenja zaštitne maske, na snimku se može vidjeti i momenat nepridržavanja fizičke distance, kada su se Dodik i Vučić nakon rukovanja pozdravili i poljupcem u obraz, nakon čega su obojica stavili zaštitne maske, te se Vučić rukovao sa drugim prisutnim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Ipak, u prethodnih godinu dana Milorad Dodik je u više navrata pozivao građane da poštuju propisane epidemiološke mjere nošenja zaštitne maske i držanja fizičke distance u cilju sprečavanja širenja zaraze virusom SARS-CoV-2.

Kada se povuku mjere ne znači da je opasnost prošla. I dalje moramo neko vrijeme nositi maske i rukavice. Ako se i dalje budemo držali distance, uspjećemo. To se će se morati raditi u prodavnicama, kafićima, buticima. Recimo, u kafićima za stolom sjedeće dvije osobe, na kasi će se takođe držati rastojanje. To će biti dogovor Vlade i građana.

Milorad Dodik, 20. 4. 2020.

Kada je krajem aprila i početkom maja 2020. godine došlo do povećanja broja zaraženih osoba virusom SARS-CoV-2 u RS-u, Dodik je još jedanput pozvao građane “da se pridržavaju propisanih mjera i ponašaju što odgovornije” te je istakao da je “neophodno poštivati propisane mjere” i naveo da “svi moraju biti odgovorni”.

Dodik je i krajem oktobra 2020. godine u nekoliko navrata podsjetio da je “u borbi protiv virusa korona neophodno poštivati propisane mjere, među kojima su fizička distanca, nošenje zaštitnih maski i održavanje lične higijene” te je pozvao stanovnike RS-a “da budu disciplinovani i poštuju mjere u borbi protiv virusa korona da bi se broj zaraženih počeo smanjivati”.

Stanovnici moraju da nose maske, da poštuju fizičku distancu i smanje okupljanja.

Milorad Dodik, 31. 10. 2020.

Podsjećamo, u FBiH je od kraja oktobra 2020. godine obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom, a sva okupljanja (na otvorenom ili zatvorenom prostoru) “moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba (osim članova istog kućanstva)”.

I u Republici Srpskoj na snazi su slične epidemiološke mjere – odlukom sa 68. sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije od 22. februara 2021. godine obavezno je nošenje maske u zatvorenom prostoru, a građanima se preporučuje da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra. Građani su također pozvani da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru.

S obzirom na činjenicu da je Milorad Dodik u više navrata tokom 2020. godine isticao važnost pridržavanja preporučenih epidemioloških mjera i pozivao građane da poštuju iste, a da je prilikom susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prekršio mjere držanja fizičke distance i nošenja zaštitne maske, Istinomjer će njegov stav po tom pitanju ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!