Potpuni zaokret Dodikovih stavova o PDV-u

Nedavnim javnim istupima Milorada Dodika, stavovi SNSD-a o povećanju stope PDV-a prešli su pun krug, od potpunog odbacivanja takve mogućnosti, preko raznih varijanata priče o diferenciranju stope PDV-a, do Dodikovih nedavnih tvrdnji da je povećanje PDV-a potrebno i korisno za Republiku Srpsku.

Podsjećamo, pred svake izbore Dodik je građanima/kama RS obećavao “bolji život” i bolji standard.

Činimo sve da bismo obezbijedili da ovaj sistem funkcioniše i da građani žive bolje.

(Milorad Dodik, 02.10.2014.)

Opće poznata je činjenica da svako povećanje PDV, pogotovo u BiH, usporava ekonomski rast i pogoršava standard, jer povećanje stope PDV-a neminovno dovodi do rasta cijena robe i usluga. Dodikovi raniji stavovi o povećanju PDV-a, carina i akciza, bili su negativni, a svoje neslaglanje sa povećanjem PDV-a obrazlagao je ističući da je to “loša poruka za investitore”.

Neophodno je sačuvati stabilnost fiskalne sfere, jer je ona jedan od najboljih garanata za investitore u RS i BiH.

(Milorad Dodik, 19.08.2008.)

Za povećanje PDV-a, carina i akciza na nivou BiH, Dodik je tada rekao da dolazi iz “skrivenih namjera”. Dvije godine kasnije, SNSD je u svoj izborni program uključio i obećanje o ukidanju PDV-a na određenu grupu proizvoda:

SNSD nemа nаmjeru mijenjаti opštu stopu PDV. Medutim, potrebno je ponovo preispitаti i uvesti nultu stopu PDV zа vrlo ogrаničenu grupu proizvodа.

Predizborno obećanje SNSD-a iz 2010. godine

Međutim, kada je 2014. godine SDS predložio uvođenje nulte stope PDV-a za određene kategorije proizvoda (hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za bebe, lijekove, itd.) SNSD se sa njim nije složio. Lazar Prodanović, poslanik SNSD u PD PSBiH, tada je ovaj prijedlog odbacio kao štetan za budžete na svim nivoima vlasti, pogrešno ustvrdivši da BiH ima najnižu stopu PDV-a u Evropi.

Izmjena stope PDV-a, pogotovo uvođenje nulte stope, značilo bi drastično smanjenje prihoda na jedinstvenom računu UIO i samim tim dovođenje u vrlo kritičnu situaciju svih nivoa vlasti – od lokalnih zajednica do entiteta i nivoa BiH.

(Lazar Prodanović, 25.03.2014.)

Prodanović je tada rekao da će SNSD umjesto nulte stope na određene proizvode, predložiti uvođenje diferencirane stope PDV-a, ali nije bilo govora o povećanju opšte stope o kakvom danas govori Dodik. Suprotni njima bili su i stavovi Željke Cvijanović iz 2013. godine, kada je govorila o tome da će se zalagati za smanjenje stope PDV-a za ratare.

Nedavno je Dodik u intervju za TV1 izrazio potpuno drugačije mišljenje i rekao kako je povećanje akciza i PDV sada prihvatljivo. Par mjeseci kasnije, eksplicitno je zagovarao povećanje PDV-a.

Moram da napomenem da BiH, odnosno Republika Srpska ima najnižu stopu PDV-a u regionu. Mislim da PDV treba povećati. Samo 1% povećanja PDV-a donosi Republici Srpskoj povećanje prihoda za 100 miliona, a naš tekući deficit je 150 miliona godišnje. To znači da bi sa stopom PDV-a od 20% mi mogli da imamo pokriven tekući deficit i da nam ostane za nove investicije.

(Milorad Dodik, 09.07.2017.)

Kako bi se nadomjestio budžetski deficit, ekonomski je opravdano i daleko ispravnije raditi na racionalizaciji, uštedama i efikasnijem trošenju budžetskih sredstava, čime se predsjednik RS nikako ne može pohvaliti, obzirom da za jednu godinu potroši više nego njegov predhodnik za cijeli mandat.

Za svoje izjave o povećanju PDV-a, koje nikako nije u skladu sa “boljim životom građana” niti ranijim stavovima SNSD-a i njega lično, Milorad Dodik od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

Da li će biti pokrenuta tužba protiv Hrvatske zbog svojatanja bh. imovine iz bivše SFRJ?

Nakon što je 12.12.2018. godine održana prva sjednica Predsjedništva BiH, u novom sastavu, donesen je, između ostalog,...

Zenička zaobilaznica: Blokada ili alternativno rješenje?

Proteklih dana svjedočili smo negodovanjima, kako lokalnog stanovništva, tako i gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, zbog izgradnje Zeničke zaobilaznice i preusmjeravanja saobraćaja kroz grad...


Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...