Neispunjeno

Rebalans Budžeta FBiH za 2020. godinu nije izvršen polovinom aprila

Ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Edita Đapo na press konerenciji održanoj 30. 03. 2020. godine najavila je skori rebalans Budžeta FBiH i osnivanje stabilizacijskog fonda, a sve u cilju amortizovanja negativnog uticaja na ekonomiju nakon pojave pandemije novog koronavirusa.

“Rebalans budžeta bi trebao biti izvršen polovinom aprila i kroz njega bi se trebalo osigurati 250 miliona KM koji će se naći u stabilizacijskom fondu”, izjavila je Đapo te dodala da je kroz stabilizacijski fond bitno osigurati uštede na svim materijalnim troškovima i da se uradi prenamjena utrošenih sredstava.

Stabilizacijski fond je privremenog karaktera i riječ je o posebnoj budžetskoj stavci. Dakle, neće biti fond kao što je bio za poplave u kojem smo morali zapošljavati i nove ljude. Cilj stabilizacijskog fonda je da bude na pomoći kantonalnim službama za zapošljavanje i da plati sve doprinose svim uposlenicima i zbog toga pozivam sve poslodavce da ne otpuštaju svoje radnike jer Vlada FBiH će pronažći modalitete da im isplati naknade.

Edita Đapo, 30 mart 2020.

I pored toga što su 219. sjednici Vlade FBiH, održanoj 16. aprila potvrđene izmjene i dopune Budžeta FBiH za 2020. godinu od kojeg, kako se navodi, ovise mjere za ublažavanje ekonomske krize u BiH izazvane pandemijom novog koronavirusa, rebalans Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu nije izvršen polovinom aprila kako je to Đapo najavila.

S tim u vezi, Istinomjer minstrici okoliša i turizma u Vladi FBIH, Editi Đapo daje ocjenu neispunjeno, te ćemo u tom pravcu nastaviti pratiti daljnje aktivnosti zakonodavne i izvršne vlasti u tom entitetu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!