Ispunjeno

Podneseno više krivičnih prijava zbog stanja u GRAS-u

Tokom ljeta 2021. godine, gostujući u programu N1 televizije, premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto najavio je da će biti podnesen veći broj krivičnih prijava koje će se odnositi na stanje u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Gradski saobraćaj Sarajevo (KJKP GRAS).

Foto: N1 Screenshot

Po informacijama koje imam, slijedi ne 30, nego 70 krivičnih prijava vezanih za GRAS. Kroz te krivične prijave i sve te postupke otkrit će se šta se tačno desilo u GRAS-u i kako je to preduzeće srušeno.

Edin Forto, 6.8.2021.

Kako je 14. januara 2022. godine potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo podnio je krivičnu prijavu kantonalnom Tužilaštvu protiv više od 50 bivših članova Uprave i Nadzornog odbora GRAS-a, kao i protiv određenih bivših resornih ministara.

Nakon izvršene detaljne analize cjelokupne dokumentacije i podataka u predmetnom slučaju, Ured je došao do saznanja koja opravdano ukazuju na postojanje indicija o počinjenim krivičnim djelima i mogućim počiniocima istih.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, 14.1.2022.

Ovu su informaciju za BIRN potvrdili i iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, koje je prijavu zaprimilo 10. januara, te su pojasnili da rade na provjerama navoda koji se odnose na KJKP GRAS.

Dugogodišnjim najavama rješavanja problema u ovom saobraćajnom preduzeću Istinomjer se bavio u augustu prošle godine.

S obzirom na to da su iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo podnesene krivične prijave koje se odnose na KJKP GRAS, Istinomjer će obećanje premijera KS Edina Forte da će se to i desiti ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!