Ispunjeno sa zakašnjenjem

Sa radom počeo drive-in punkt za testiranje na COVID-19

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je u januaru 2021. godine da bi “uskoro, već u prvoj sedmici februara 2021. godine”, Kanton Sarajevo mogao dobiti prvo istureno drive-in mjesto za testiranje na virus SARS-CoV-2, koje neće biti povezano fizički sa domovima zdravlja.

FOTO: Istinomjer

Forto je na video snimku, objavljenom na njegovom zvaničnom Facebook profilu 20. januara 2021. godine, istakao da će se “na ovaj način smanjiti gužve i smanjiti rizik za one koji čekaju na testiranje”, te da će parking, na kojem će se nalaziti mjesto za drive-in testiranje, biti određen “u narednom periodu”.

Jedna informacija za zdravstvene osiguranike u Kantonu Sarajevo. Pokrenuli smo proceduru uspostavljanja prvog isturenog drive-in mjesta za testiranje na koronu na način da će građani moći doći svojim vozilima na jedan parking, koji će biti određen u narednom periodu, i onda će moći samo kroz prozor uzeti bris i dobiti, u skladu sa već uspostavljenim procedurama, rezultat testiranja. Do sada je Dom zdravlja već poduzeo neke aktivnosti na ovom polju, npr. na Ilidži već postoji jedno drive-in testiranje koje je uz zgradu Doma zdravlja, ali sada ćemo napraviti još jedno dodatno, koje neće biti povezano fizički sa domovima zdravlja. Nadam se da ćemo na ovaj način smanjiti gužve i smanjiti rizik za one koji čekaju na testiranje kako ne bi došli u dodir sa bilo kim osim sa medicinskim osobljem. Očekujemo ovo drive-in testiranje da će biti uspostavljeno u prvoj sedmici februara.

Edin Forto, 20. 1. 2021.

Nekoliko dana kasnije, Vlada Kantona Sarajevo obavezala je Zavod zdravstvenog osiguranja KS da pokrene proceduru nabavke opreme i odgovarajuće instalacije za formiranje i rad drive-in punkta za masovno testiranje građana Kantona Sarajevo na COVID-19. Ipak, u ovom obraćanju javnosti, saopćeno je da je Vlada KS-a “zadužila Krizni štab Ministarstva zdravstva KS da pripremi Plan aktivnosti, mjera i standarda s ciljem stavljanja drive-in punkta za masovno testiranje građana na COVID-19 u funkciju u prvoj polovini februara 2021. godine”.

U međuvremenu je javnost obavještena da će se drive-in punkt za testiranje na COVID-19 nalaziti na parkingu kod mosta Suade i Olge, te da će radno vrijeme punkta biti od 8:00 do 14:30 sati, svakog dana u sedmici. Iz JU Dom zdravlja KS-a istakli su i da je “punkt isključivo drive-in, a testiranje pacijenata vršit će se samo uz e-uputnicu porodičnog ljekara”.

Iz Vlade Kantona Sarajevo obavijestili su javnost da je drive-in punkt za testiranje na virus COVID-19 zvanično počeo sa radom 17. februara 2021. godine.

Izvor: Instagram profil Vlade Kantona Sarajevo

S obzirom na činjenicu da je prvobitno premijer Forto najavio da će drive-in punkt početi sa radom u prvoj sedmici februara, da bi zatim Vlada KS-a najavila da drive-in punkt počinje sa radom polovinom februara, a da je isti počeo sa radom 17. februara 2021. godine, Istinomjer će pomenuto obećanje ocijeniti kao ispunjeno sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!