Neispunjeno

Trimuša nije do kraja ljeta stavljena u funkciju

Nakon što je osudio vandalski čin skrnavljenja Partizanskog groblja u Mostaru, koji se desio početkom 2022. godine, gradonačelnik Mostara Mario Kordić najavio je kako će ovaj spomenik biti uređen na ljeto ove godine, zajedno s cijelim lokalitetom Trimuše na kojem se i nalazi.

Foto: HDZ BiH Mostar

Prema tadašnjim najavama gradonačelnika Kordića, na području Trimuše će u narednom periodu biti implementiran niz aktivnosti kako bi ova lokacija postala mjesto za odmor i rekreaciju.

Što se tiče revitalizacije čitavog područja Trimuše, u sklopu kojega je i Partizansko groblje, odnosno spomen-obilježje, mi već duže vremena sa britanskom ambasadom i razgovaramo i ovim putem bih se htio zahvaliti što su se uključili u rješenje tog problema. Naime, Trimuša, zajedno sa tim područjem, trebala bi postati jedno lijepo zeleno izletište grada Mostara, revitalizacija trim-staza, ugradnja dodatnih uređaja za vježbanje na otvorenom. Čak smo razmišljali i o jednoj otvorenoj sceni na kojoj bi se održavala kulturna događanja u gradu Mostaru, tako da imamo velike planove. Projekt idejnog rješenja je već gotov, prezentirano je britanskoj ambasadi, prezentirano je i udrugama i javnosti, napravili smo jednu mini javnu raspravu. Svi su zadovoljni rješenjem. Mislim da ćemo negdje u trećem mjesecu početi s konkretnim aktivnostima, čišćenju i pospremanju cijelog tog dijela, i očekujem do kraja ljeta da ćemo imati to područje za građane grada Mostara u punoj funkciji.

Mario Kordić, 12.1.2022.

U okviru mostarskog sajma, održanog početkom aprila ove godine, predstavljen je projekat “MoStar – Prostori koji pokreću”. Kako je tada rečeno, kroz projekt će se do sredine 2024. godine provesti aktivnosti kao što su ulaganja u otvorene i zatvorene javne prostore, inicijative koje je finansirala zajednica te zajedničke aktivnosti organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti.

U kontekstu revitalizacije područja Trimuše, gradonačelnik Kordić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što će u okviru najavljenog projekta implementirati i dio revitalizacije parka Trimuša:

Drago mi je što će se u okviru ovog projekta implementirati dio revitalizacije i upotpunjavanja sadržaja parka/šume Trimuša, ali i pokrenuti mnoge inicijative u svrhu razvoja grada Mostara.

Mario Kordić, 7.4.2022.

Projekt “MoStar – Prostori koji pokreću” finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, dok je nositelj projekta češka nevladina organizacija People in Need (PIN). Zahvalivši Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, kao i njihovoj ambasadi u BiH, koordinatorica projekta Ines Popovac potvrdila je da se kroz ovaj projekat radi na unapređenju i upotpunjavanju sadržaja za park-šumu Trimušu.

Kroz ovaj projekt mi ćemo raditi na unapređenju i upotpunjavanju sadržaja za park šumu Trimušu, odnosno Biskupovu glavicu, sa svim pripadajućim sadržajima. Kroz projekt će se raditi na kompletnoj revitalizaciji cijelog područja parka šume Trimuša, što znači da ćemo raditi sve pripremne radove, postavljati urbani mobilijar, instalirati mnoge sadržaje za djecu i odrasle u kontekstu rekreacije, izleta i svih sadržaja koje Trimuša već nudi, ali su nažalost zapušteni i devastirani.

Ines Popovac, 7.4.2022.

Planirano je postavljanje više dječjih igrališta, amfiteatra, adrenalinskog parka i mnogih ostalih sadržaja, a kroz ovaj projekt implementirat će se i postavljanje javne rasvjete za cijelo područje. Popovac je navela i da je planirano da radovi krenu za dva-tri mjeseca, čim se završi sa svim procedurama.

Uključeni su Trimuša, Partizansko groblje, park šuma iznad Trimuše u kojoj se planira raditi park za pse. Cijeli projekt je procijenjen na 1.3 milijuna maraka, a njegova finalizacija planirana je za kraj 2024. godine.

Ines Popovac, 7.4.2022.

U Gradskoj vijećnici Mostara 29.4.2022. godine održana je javna rasprava na temu “Revitalizacija urbanih zelenih površina u Gradu Mostaru park šuma na lokalitetu Biskupova glavica – Bijeli brijeg’”.

Izjavivši da je javna rasprava prigodna stvar da se dosta toga razjasni, gradonačelnik Kordić je tom prilikom istakao da od početka prati izgradnju i rast ovog projekta, ali i izrazio nadu kako će do jeseni imati završen projekt.

Inicijativa je potekla od Grada Mostara, ima tu dosta stvari, od trim-staze, do Partizanskog groblja, ali sve je zamišljeno kao jedna urbana sredina, da to ne bude deponija, nego lijepa šuma, perivoj mira, zabave, druženja…

Mario Kordić, 29.4.2022.

Istinomjer je 6.10.2022. godine na adresu Grada Mostara uputio upit s molbom da nam se proslijede informacije o trenutnom statusu projekta revitalizacije lokaliteta Trimuše te aktivnosti koje su u međuvremenu poduzete u vezi s tim.

U odgovoru koji je stigao 10.10.2022. godine podsjeća se da su povodom Evropskog dana parkova, koji se obilježava 24. maja – ove godine pod sloganom “Mi smo priroda” – u Mostaru urađeni pripremni radovi za projekt “Revitalizacija urbanih zelenih površina u Gradu Mostaru park šuma na lokalitetu Biskupova glavica – Bijeli brijeg”.

Kako je potvrđeno, pripremne radove izveli su djelatnici gradskih javnih preduzeća Parkovi i Komunalno, uz pomoć pripadnika Oružanih snaga BiH koji su se stavili na raspolaganje i pokazali kako su spremni raditi na dobrobiti svih građana Mostara.

Foto: Grad Mostar

S ciljem osiguravanja sredstava za nastavak radova u navedenom projektu, rečeno je i da je Grad Mostar aplicirao na više konkursa, s tim da je dio sredstava već osiguran, te da je novčanu potporu u realizaciji projekta obećala Ambasada Velike Britanije, kao i lokalni poduzetnici.

U odgovoru se podvlači i da je, kada je u pitanju realizacija ovog projekta, važno naglasiti potpisivanje memoranduma između Uprave Grada Mostara i projekta “Mostar – Prostori koji pokreću”, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Memorandum je u ime Grada Mostara 8 6.2022. godine potpisao Kordić, dok je projekat predstavila Sanja Lepić, voditeljica ureda People in Need u Bosni i Hercegovini, organizacije koja vodi projektni tim.

Memorandum potvrđuje namjeru projekta “Mostar” da uloži oko 1,8 miliona konvertibilnih maraka u unapređivanje kvalitete i sadržaja javnih prostora, kao i za podršku inicijativa građana s istim ciljem, dok je oko 230 hiljada KM planirano za unapređenje trim-staze, čim se pribave potrebna projektna dokumentacija i prateće dozvole.

Uz zahvalnost što Istinomjer prati rad Grada Mostara i gradonačelnika Maria Kordića, u odgovoru smo obaviješteni o odluci o pokretanju postupka javne nabavke urbanog mobilijara i aktivnostima u vezi s priključenjima vodovodnih instalacija na glavni vodovod.

U sljedećoj fazi gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić 21.9. donio je Odluku o pokretanju postupka javne nabavke Urbanog mobilijara. Procijenjena vrijednost nabavke je 59.810.00 KM (bez PDV-a). Najnovija informacija važna za navedeni projekt Odobrenje za priključak vodovodne instalacije Trimuše na glavni vodovod u Barama u Mostaru. Odobrenje je izdalo Javno poduzeće Vodovod Mostar na zahtjev Grada Mostara, a na osnovu Odluke o vodoopskrbi i odvodnji otpadnih i oborinskih voda na području Grada Mostara.

Grad Mostar, 10.10.2022.

U međuvremenu, 10.10.2022. godine, raspisan je i javni konkurs za rekonstrukciju javne rasvjete trim-staze u parku Trimuša, čiji je ugovaratelj organizacija People in Need.

Iako je poduzeto niz konkretnih aktivnosti na revitalizaciji lokaliteta Trimuša, u sklopu kojeg je i Partizansko groblje, s obzirom na to da lokalitet nije do kraja ljeta 2022. godine stavljen u punu funkciju, kako je to gradonačelnik Mario Kordić najavio u januaru ove godine, Istinomjer njegovo obećanje u vezi s tim ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!