Neispunjeno

Novo neispunjeno Kordićevo obećanje o izgradnji bazena u Mostaru

Krajem marta 2023. godine u prostorijama Sportskog saveza Grada Mostara potpisan je ugovor između Grada Mostara i tuzlanske kompanije “Ytong BiH” o donaciji građevinskog materijala za izvođenje zidarskih radova na olimpijskom bazenu u Mostaru. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji je pritom najavio početak izgradnje bazena.

Izvor: AAA Group/Grad Mostar

Kako je Kordić rekao, početkom juna trebali su početi “aktivni radovi” na izgradnji bazena u Mostaru:

Očekujemo da ćemo početkom šestog mjeseca početi aktivno raditi na izgradnji. Imamo skoro pola osiguranih sredstava. Vjerujem da ćemo ove godine uraditi oko 70 posto radova te da iduće godine idemo lagano prema finalu.

Mario Kordić, 30.3.2023.

Problem nedostatka olimpijskog bazena u Mostaru aktuelizirao se u proteklih nekoliko godina plivačkim uspjesima Lane Pudar, koja dolazi iz ovog grada. O ovoj temi Istinomjer je pisao i u analizi “Da li će san o olimpijskom bazenu u Mostaru ikada postati stvarnost?”.

Još u martu 2021. godine predstavljen je izgled planiranog olimpijskog bazena u Mostaru, koji je, prema regulacionom planu, ovaj grad imao planiran već gotovo dvije godine, a tada je direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo naglasio da se radi o savremenom olimpijskom bazenu “kakvog nema u regiji”.

Gradonačelnik Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić s nadležnim u Upravi za izgradnju infrastrukturnih projekata obišli su 17. augusta 2022. godine prostor Južnog logora u Mostaru na kojem će se graditi olimpijski bazen.

Dan nakon svečanog dočeka Lane Pudar povodom osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u plivanju, gradonačelnik Kordić naveo je da bi izgradnja bazena trebala započeti u septembru 2022. godine, što je obećanje koje je Istinomjer ocijenio neispunjenim.

Sredinom marta 2023. godine kompanija “AAA Group” objavila je glavni projekt za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje kompleksa “Olimpijski bazen u Mostaru”, uz najavljeni skori početak građevinskih radova. Iz ove kompanije su prilikom prezentacije idejnog rješenja saopćili da je ugovorom planirano da projekt bude gotov do 1. juna ove godine.

Ipak, kako je prije nekoliko dana za portal Klix izjavio direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru Edin Prašo, projekt nije bio isporučen na vrijeme te se početak izgradnje bazena, s obzirom na konkursnu proceduru i zakonski rok za žalbe, ne može očekivati prije augusta.

Budući da izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru nije počela ni u prvoj polovini juna 2023. godine, Istinomjer i ovo obećanje Marija Kordića ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!