“Pobjedničke stranke” nisu uvijek dio većine

U skladu sa rezultatima Opštih izbora 2018. godine na kantonalnom nivou, SDP BiH u Tuzlanskom kantonu jeste osvojio najveći broj glasova kao i mandata (10), te se u tom smislu može nazvati “pobjedničkom strankom”.

Enver Bijedic

Komentarišući trenutni odnos snaga političkih partija u Skupštini Tuzlanskog kantona, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Tuzla, Enver Bijedić je izjavio:

Moramo koalirati sa SDA i PDA jer nemamo dovoljno ruku. Glavni odbor će odlučivati i nadam se odobriti koaliciju. U slučaju da ne odobri to bi bio presedan, jer bi pobjednička stranka u TK bila u koaliciji.

Enver Bijedić, 22.01.2019.

U skladu sa rezultatima Opštih izbora 2018. godine na kantonalnom nivou, SDP BiH u Tuzlanskom kantonu jeste osvojio najveći broj glasova kao i mandata (10), te se u tom smislu može nazvati “pobjedničkom strankom”.

Međutim, da se ne radi o, kako Bijedić kaže, presedanu da “pobjednička stranka” ne bude u vladajućoj koaliciji, odnosno da ne čini vladu na tom nivou, svjedoče i sastavi novoizabranih vlada u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo.

Naime, u oba ova kantona, SDA je na kantonalnom nivou osvojila najviše glasova i mandata, ali i pored toga nije dio vladajućih većina.

Tako novoizabranu Vladu Unsko-sanskog kantona čine A-SDA-POMAK, SDP-a BiH, SBB-a i Nezavisni blok, dok je a podršku Vladi svojim glasom dala i jedna zastupnica Naše stranke.

Time je SDA i pored najviše osvojenih mandata u Skupštini USK (9) ostala u opoziciji.

I nova Vlada Kantona Sarajevo koju čine Narod i pravda (NiP), SBB, Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), Naša stranka , DF i SDP BiH, imenovana je bez SDA kao “pobjedničke stranke” u ovom kantonu koja opet ima najviše, deset zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Ovim Istinomjer tvrdnju Envera Bijedića da bi bio presedan ukoliko SDP BiH kao “pobjednička stranka” u Tuzlanskom kantonu ne bi bila u vladajućoj koaliciji, ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Istočno Novo Sarajevo uskoro dobija savremeno opremljeno gradsko pozorište?

Direktor Javne ustanove za kulturu - Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, Mladen Janković najavio je da bi ova...

Mehanizam koordinacije nije imao potpuni konsenzus u pripremi odgovora na Upitnik EK

Komentarišući funkcionisanje mehanizma koordinacije, lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović je u intervjuu za Dnevnik 2 Federalne televizije rekao da se ne slaže sa kritikama...Kakanj: Završeni radovi na rekonstrukciji dijela dotrajale mreže daljinskog grijanja

U maju ove godine iz Općine Kakanj je saopćeno da će lokalne vlasti nastaviti sa realizacijom projekta rekonstrukcije dotrajale mreže daljinskog grijanja na području ove općine. Krajem maja...