“Pobjedničke stranke” nisu uvijek dio većine

U skladu sa rezultatima Opštih izbora 2018. godine na kantonalnom nivou, SDP BiH u Tuzlanskom kantonu jeste osvojio najveći broj glasova kao i mandata (10), te se u tom smislu može nazvati “pobjedničkom strankom”.

Enver Bijedic

Komentarišući trenutni odnos snaga političkih partija u Skupštini Tuzlanskog kantona, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Tuzla, Enver Bijedić je izjavio:

Moramo koalirati sa SDA i PDA jer nemamo dovoljno ruku. Glavni odbor će odlučivati i nadam se odobriti koaliciju. U slučaju da ne odobri to bi bio presedan, jer bi pobjednička stranka u TK bila u koaliciji.

Enver Bijedić, 22.01.2019.

U skladu sa rezultatima Opštih izbora 2018. godine na kantonalnom nivou, SDP BiH u Tuzlanskom kantonu jeste osvojio najveći broj glasova kao i mandata (10), te se u tom smislu može nazvati “pobjedničkom strankom”.

Međutim, da se ne radi o, kako Bijedić kaže, presedanu da “pobjednička stranka” ne bude u vladajućoj koaliciji, odnosno da ne čini vladu na tom nivou, svjedoče i sastavi novoizabranih vlada u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo.

Naime, u oba ova kantona, SDA je na kantonalnom nivou osvojila najviše glasova i mandata, ali i pored toga nije dio vladajućih većina.

Tako novoizabranu Vladu Unsko-sanskog kantona čine A-SDA-POMAK, SDP-a BiH, SBB-a i Nezavisni blok, dok je a podršku Vladi svojim glasom dala i jedna zastupnica Naše stranke.

Time je SDA i pored najviše osvojenih mandata u Skupštini USK (9) ostala u opoziciji.

I nova Vlada Kantona Sarajevo koju čine Narod i pravda (NiP), SBB, Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), Naša stranka , DF i SDP BiH, imenovana je bez SDA kao “pobjedničke stranke” u ovom kantonu koja opet ima najviše, deset zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Ovim Istinomjer tvrdnju Envera Bijedića da bi bio presedan ukoliko SDP BiH kao “pobjednička stranka” u Tuzlanskom kantonu ne bi bila u vladajućoj koaliciji, ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS bez rezervnog sastava policije

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske na Četvrtoj redovnoj sjednici održanoj  18.04.2019. godine usvojila...

U toku asfaltiranje puta do deponije Trešnjica

Izgradnja pristupnog puta do Centra za upravljanje otpadom Trešnjica, koji se nalazi na području Grada Goražda, aktuelizirana je još polovinom juna 2017. godine potpisivanjem ugovora vrijednog...JU Dom zdravlja KS u narednom periodu zaposlit će 98 zdravstvenih radnika

Nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo (KS) održane 06. juna 2019. godine ministrica zdravstva KS, Amela Softić i ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS, Malik Graibija...