Po ko zna koji put: Nisu ispunjeni uslovi za aktivaciju MAP-a

Gostujući u jednoj od predizbornih TV emisija, Denis Zvizdić, još uvijek aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH, i nosilac liste SDA za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, osvrnuo se i na euroatlantske integracije, odnosno članstvo BiH u EU i NATO savez. Tom prilikom, krivicu za zastoj BiH na ovom putu Zvizdić je pripisao Europskoj uniji i Briselu.

Komentirajući trenutni zastoj BiH, kada su u pitanju euroatlantske integracije, Zvizdić je rekao sljedeće:

Ja mislim da su izbori bili razlog zašto je u EU i Briselu i odlučeno da se ta dinamika uspori. Ja sam sasvim siguran da aktivacija MAP-a može uslijediti do kraja ove godine jer mi smo realizirali sve bazne uvjete za aktivaciju MAP-a. Dakle, riječ je o knjiženju imovine. Moram se vratiti na činjenicu da kada smo imenovani da nismo zatekli nijednu lokaciju uknjiženu na Ministarstvo odbrane, odnosno na BiH. Mi smo za ove tri i po godine uknjižili 34 lokacije na nivou FBiH i dobili smo dvije sudske presude za knjiženje imovine u RS, tako da skoro nijedna nije ostala sporna.

Denis Zvizdić, 24.09.2018.

Zvizdić nije odgovorio na pitanje voditelja koliko je još preostalo lokacija da se uknjiži. Umjesto toga rekao je:

Ispunjeni su uslovi za aktivaciju MAP-a.

Denis Zvizdić, 24.09.2018.

O uslovima za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), koji nisu ispunjeni, Istinomjer je više puta pisao. Da nema MAP-a bez ispunjavanja uslova iz Talina nadležni su, krajem marta ove godine, ponovo bili napomenuti, i to od strane zapovjedništva NATO-a u BiH.

NATO pozdravlja napredak Bosne i Hercegovine u pogledu knjiženja perspektivne vojne imovine na državu BiH, a za upotrebu Ministarstva obrane BiH, i spreman je aktivirati Akcijski plan za članstvo (MAP) kada taj uvjet, koji su postavili ministri vanjskih poslova NATO-a u Talinu 2010. godine, u potpunosti bude ispunjen.

Zapovjednik NATO-a u BiH, general Robert Houston, 27.03.2018.

Kada je upitanju uknjižba perspektivne vojne imovine, broj lokacija koje se treba uknjižiti prema uslovima za aktivaciju MAP-a je 63, a do sada je uknjiženo njih 34, a što je i sam Zvizdić potvrdio. Iako je sasvim jasno koji su pravi razlozi zastoja, a radi se o još 29 neuknjiženih lokacija koje se nalaze na teritoriji RS, to nije spriječilo Denisa Zvizdića da kao razloge navodi predstojeće Opće izbore 2018., EU i Brisel.

Podsjećamo, već 7 godina svjedočimo mnogim neispunjenim obećanjima i promašenim rokovima kada je u pitanju aktivacija MAP-a za članstvo u NATO.

Obzirom da uslovi za aktivaciju MAP-a nisu ispunjeni, a krivci za to sigurno nisu EU i Brisel, već sporost i nedovoljna angažiranost bh. vlasti u proteklih 7 godina, Denis Zvizdić za svoju izjavu dobija ocjenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

 

SDA za formiranje Vijeća ministara BiH tek nakon formiranja Doma naroda PFBiH

Nakon što je, početkom novembra 2018. godine, na konstituirajućoj sjednici novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne...

Skupština SDS će se o potvrđivanju Govedarice izjašnjavati neki drugi put

Turbulencije u SDS-u se nastavljaju, a još jedna izjava predsjednika ove političke partije, Vukote Govedarice, te ono što je nakon nje uslijedilo ponovo je privuklo pažnju Istinomjera. O...


Rogić mišljenja da CIK treba sačekati odluku Ustavnog suda BiH

U svom nedavnom medijskom istupu, član Centralne izborne komisije (CIK), Vlado Rogić iznio je stav da “bi bilo dobro da CIK sačeka očitovanje Ustavnog suda BiH o apelaciji Borjane Krišto”, ali i...