Neistina

Po ko zna koji put: Nisu ispunjeni uslovi za aktivaciju MAP-a

Gostujući u jednoj od predizbornih TV emisija, Denis Zvizdić, još uvijek aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH, i nosilac liste SDA za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, osvrnuo se i na euroatlantske integracije, odnosno članstvo BiH u EU i NATO savez. Tom prilikom, krivicu za zastoj BiH na ovom putu Zvizdić je pripisao Europskoj uniji i Briselu.

Komentirajući trenutni zastoj BiH, kada su u pitanju euroatlantske integracije, Zvizdić je rekao sljedeće:

Ja mislim da su izbori bili razlog zašto je u EU i Briselu i odlučeno da se ta dinamika uspori. Ja sam sasvim siguran da aktivacija MAP-a može uslijediti do kraja ove godine jer mi smo realizirali sve bazne uvjete za aktivaciju MAP-a. Dakle, riječ je o knjiženju imovine. Moram se vratiti na činjenicu da kada smo imenovani da nismo zatekli nijednu lokaciju uknjiženu na Ministarstvo odbrane, odnosno na BiH. Mi smo za ove tri i po godine uknjižili 34 lokacije na nivou FBiH i dobili smo dvije sudske presude za knjiženje imovine u RS, tako da skoro nijedna nije ostala sporna.

Denis Zvizdić, 24.09.2018.

Zvizdić nije odgovorio na pitanje voditelja koliko je još preostalo lokacija da se uknjiži. Umjesto toga rekao je:

Ispunjeni su uslovi za aktivaciju MAP-a.

Denis Zvizdić, 24.09.2018.

O uslovima za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), koji nisu ispunjeni, Istinomjer je više puta pisao. Da nema MAP-a bez ispunjavanja uslova iz Talina nadležni su, krajem marta ove godine, ponovo bili napomenuti, i to od strane zapovjedništva NATO-a u BiH.

NATO pozdravlja napredak Bosne i Hercegovine u pogledu knjiženja perspektivne vojne imovine na državu BiH, a za upotrebu Ministarstva obrane BiH, i spreman je aktivirati Akcijski plan za članstvo (MAP) kada taj uvjet, koji su postavili ministri vanjskih poslova NATO-a u Talinu 2010. godine, u potpunosti bude ispunjen.

Zapovjednik NATO-a u BiH, general Robert Houston, 27.03.2018.

Kada je upitanju uknjižba perspektivne vojne imovine, broj lokacija koje se treba uknjižiti prema uslovima za aktivaciju MAP-a je 63, a do sada je uknjiženo njih 34, a što je i sam Zvizdić potvrdio. Iako je sasvim jasno koji su pravi razlozi zastoja, a radi se o još 29 neuknjiženih lokacija koje se nalaze na teritoriji RS, to nije spriječilo Denisa Zvizdića da kao razloge navodi predstojeće Opće izbore 2018., EU i Brisel.

Podsjećamo, već 7 godina svjedočimo mnogim neispunjenim obećanjima i promašenim rokovima kada je u pitanju aktivacija MAP-a za članstvo u NATO.

Obzirom da uslovi za aktivaciju MAP-a nisu ispunjeni, a krivci za to sigurno nisu EU i Brisel, već sporost i nedovoljna angažiranost bh. vlasti u proteklih 7 godina, Denis Zvizdić za svoju izjavu dobija ocjenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!