Ispunjeno

Penzije veće za 5%: Nikšić ispunio svoje obećanje, ali SDP-ovo nije

nermin-niksic„Ukoliko se steknu uvjeti, nema razloga da ne povećamo dodatno penziju. Trenutno cijenimo da se najveći broj mjera ispunjava i da ćemo u januaru moći donijeti odluku o povećanju penzija za pet posto“, kazao je Nikšić.

(Fena, 04.12.2013.)

Komentar:

Početkom decembra prošle godine, premijer FBiH Nermin Nikšić najavio je da postoji mogućnost da od početka 2014. godine dođe do povećanja penzija u ovom entitetu za 5%. Na sjednici Vlade FBiH, održanoj 22. januara u Mostaru, donesena je odluka o povećanju penzija od januara 2014. godine, čime je ispoštovan raniji dogovor sa Savezom udruženja penzionera. Ovim potezom Vlade FBiH ispunjeno je i obećanje Nermina Nikšića da će penzije biti povećane.

Međutim, iako je Nikšić ispunio dato obećanje, moramo se osvrnuti na predizborno obećanje SDP-a da će kroz dva mandata penzije narasti sa 43% prosječne plate, na 65% prosječne plate u FBiH.

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku iz oktobra 2013, prosječna penzija u FBiH je iznosila 346,18 KM, a plata 845 KM. Odnos prosječne plate i penzije u FBiH je u tom mjesecu pao na 40,9%, što pokazuje da nije bilo progresa u ispunjavanju ovog obećanja, već je, naprotiv, došlo do smanjenja visine penzija u odnosu na visinu prosječne plate.

Uz povećanje penzija koje je na 97. sjednici odobrila Vlada FBiH, dakle, ako uzmemo u obzir posljednje zvanične podatke iz oktobra 2013. godine, prosječna penzija će uz povećanje od 5% iznositi 363,48 KM. To praktično znači da će se ovim povećanjem odnos visine penzija i plata vratiti na 43%, koliki je bio i na početku ovog mandata. S obzirom da su u protekle dvije godine penzije bile u skoro konstantnom padu, te da je teško očekivati da će se do oktobra povećati za dodatnih 20%, već se sada može zaključiti da će ovo predizborno obećanje SDP-a, bez obzira na posljednji potez Vlade FBiH, vjerovatno ostati neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!