Neispunjeno

Pauza na reformskom putu

Nakon što je u oktobru prošle godine završena rekonstrukcija Vlade FBiH, kada su u njen sastav ušli kadrovi SBB-a, premijer Fadil Novalić je najavio kako će do kraja godine biti usvojeni brojni „reformski zakoni“.

fadil_novalic

“Do kraja ove godine u planu je donošenje i drugih važnih reformskih zakona kao što su Zakon o šumama, o poljoprivrednom zemljištu, o zaštiti okoliša, o turizmu, o multilateralnoj kompenzaciji, o porezu na dobit, o Poreznoj upravi, o krivičnom postupku i još neki drugi.”

(Fadil Novalić, Dnevni Avaz, 30.10.2015.)

Novalić je u istom razgovoru kazao i kako Vlada planira prodati udjele u nekolio preduzeća – u Fabrici duhana Sarajevo, Bosnalijeku i Sarajevo osiguranju, a ta sredstva su kako je rekao trebala biti isključivo korištena za poboljšanje likvidnosti Zavoda PIO/MIO.

Međutim, zamah „nove“ Vlade očigledno je kratko trajao pa je tako od svih zakona koje je pominjao Novalić usvojen tek Zakon o dopuni Zakona o Preznoj upravi FBiH i to u hitnom postupku, a Prijedlog novog Zakona o porezu na dobit podržan je u Predstavničkom domu 3. februara, dok ga Dom naroda tek treba razmatrati.

Prema informacijama sa zvanične internet stranice Parlamenta FBiH u formi nacrta u proceduri se nalaze i Nacrt zakona o zaštiti okoliša, koji je Predstavnički dom prihvatio još u prošlom sazivu, 4. juna 2014. godine, kao i Nacrt zakona o dopunama Krivičnog zakona FBiH koji je isti dom podržao 25. juna 2014. godine.

Zakon o turističkim zajednicama FBiH presudom Ustavnog suda FBiH proglašen je neustavnim još početkom jula 2014. godine, a novi je trebalo donijeti u roku od šest mjeseci. Taj rok nije ispoštovan, a donošenje ovog zakona tematizirano je i Reformskom agendom za FBiH no ni on nije usvojen u prošloj godini niti je njegov nacrt ugledao svjetlo dana.

Donošenje zakona o šumama posebna je saga u FBiH. Ovaj zakon našao se i u predizbornim obećanjima SDA u dva mandata, a Novalić je njegovo donošenje najavio kao prioritetno još u svom ekspozeu prilikom preuzimanja premijerske funkcije. Međutim do danas se u vezi sa njegovim donošenjem nije dogofilo ništa, a Istinomjer se njim bavio u augustu prošle godine.

U pogledu privatizacije preduzeća federalna vlada dala je na sjednici održanoj 14. januara ove godine saglasnost na Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine s Planom privatizacije za 2016. godinu. U Plan privatizacije preduzeća za 2016. godinu uključeno je šest od osam preduzeća. To su Bosnalijek d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Aluminij d.d. Mostar, Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo, Energoinvest Comet d.d. Sarajevo i ArcelorMittal d.o.o. Zenica.

Agencija za privatizaciju u FBiH (APF), kako je prenio Dnevni Avaz krajem prošle godine, trebala je po nalogu Federalne vlade u januaru raspisati tender za prodaju manjinskog državnog kapitala u “Sarajevo-osiguranju”, “Bosnalijeku” i Fabrici duhana Sarajevo, ali tenderi još uvijek nisu raspisani.

Dakle, ako se osvrnemo na ono što je premijer Novalić obećao krajem oktobra prošle godine, možemo zaključiti da je veliki dio njegovih obećanja ostao neispunjen.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!