Paušali i fiksni troškovi javnih preduzeća: Fuad Kasumović nekad i sad

Građani/ke Zenice od 15. aprila 2018. neće plaćati paušal od 10% za račune daljinskog grijanja, odlučilo je zeničko Gradsko vijeće na svojoj 16. sjednici. Ukidanje “nepotrebnih paušala” bilo je jedno od predizbornih obećanja gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, oko kojeg se u međuvremenu predomislio.

Javna preduzeća su naprimala u firme stranačku vojsku i svoju familiju tako da su sva preduzeća pretrpana, a mi građani moramo to finansirati. Ova preduzeća moraju dizati cijene svojih usluga kako bi se taj ‘aparat’ isfinansirao, a planiram da ukinem sve paušale i fiksne troškove Javnih preduzeća u Zenici jer ni po Ustavu ni po zakonima nije legalno.

(Fuad Kasumović, 06.09.2016.)

Inicijativu za ukidanje paušala pokrenula je stranka “Snaga Centra”, a na jednoj od održanih sjednica Gradskog vijeća i “Naša stranka” je, također, predložila ukidanje paušala za grijanje.

Inicijativa je jednoglasno usvojena, čime su građani/ke oslobođeni plaćanja paušala.

Iako ih je tokom predizborne kampanje nazivao neustavnim i nezakonito nametnutim, gradonačelnik Zenice je ovog puta stao u njihovu odbranu i pozvao vijećnike da odluku o ukidanju paušala prolongiraju:

Ukidanje nepotrebnih paušala je moje predizborno obećanje, međutim, kao odgovoran političar i Gradonačelnik mislim da nije došlo vrijeme za to. Moramo biti ozbiljni. Nisam ja zadovoljan ni sa menadžmentom JP Grijanje, ali se ne smijem ni igrati sa tim. Grad Zenica je našao najoptimalnije rješenje za grijanje kroz ovu kompaniju sa ArcelorMitalom, ali nemojte da se igramo populizmom. Molim vas da ovu odluku odložimo, jer ne smijemo jednu gradsku kompaniju strovaliti i mislim da bi to sada bio problem.

(Fuad Kasumović, 01.12.2017.)

 

Za promjenu stava po pitanju paušala Kasumović od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

Najavljena izrada nacrta plana za zaštitu kanjona rijeke Misoče

Na sastanku koji je ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Edita Đapo održala sa  ministrom prostornog uređenja,...

Besplatna “Škola u prirodi” za 4.000 osnovaca

Krajem 2017. godine Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (MON KS) i Općina Trnovo potpisali su sporazum o sufinansiranju projekata dogradnje objekta područne škole u Šabićima...


Hoće li konačno Federacija BiH usvojiti Strategiju za mlade?

Zastupnici/ce u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH) podržali su inicijativu Senaida Begića iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) da u Federaciji bude donesena Strategija za...