Otvoreno šest kancelarija za pružanje stručne pomoći izbjeglim i raseljenim licima

Povodom implementacije Projekta registracije nekretnina, a u smislu pružanja pravne pomoći zainteresovanim građanima Bosne i Hercegovine, uključila se i Vlada Republike Srpske.

O Projektu registracije nekretina u Federaciji BiH, te reakcijama na njega koje su dolazile mahom iz Republike Srpske, Istinomjer je već pisao u svojoj analizi pod naslovom “Ne postoji “automatsko” knjiženje imovine na FBiH”.

Podsjećamo, Projekat registracije nekretnina provodi Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Federalno ministarstvo pravde, jedinice lokalne samouprave (općine i gradovi) i općinski sudovi. Cilj Projekta je pružanje podrške razvoju održivog sistema registracije nekretnina sa usuglašenim evidencijama registra zemljišta i katastra u urbanim područjima Federacije BiH. Sa namjerom otklanjanja nejasnoća i demantovanja određenih navoda koji su se pojavili u medijima, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, početkom decembra 2017, godine, izdala je Obavijest građanima Bosne i Hercegovine, između ostalog pozivajući zainteresirane strane da se “informiraju i motiviraju, te aktivno uključe u postupak uspostave zemljišne knjige”.

U tom pravcu, na drugom sastanku Odbora za zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH održanom u Bijeljini 12.01.2018. godine, predsjednica udruženja Krajišnika iz Bijeljine, Smiljka Knežević “ukazala je na činjenicu da naši ljudi nisu dobro obaviješteni o procesu Projekta registracije nekretnina koji se oglašavaju na stranicima Službenog glasnika Federacije BiH i tamošnjih lokalnih sredstava javnog informisanja koji nisu dostupni Srbima koji su izbjegli”, te dodala:

Da bi se ozbiljno posvetili ovim problemima, neophodno je da imamo kancelariju sa zaposlenim stručnim licem koje bi pružilo pravnu pomoć i bila pravi servis građanima.

Smiljka Knežević, 12.01.2018.

Da će se u rješavanje ovog pitanja i pružanje pravne pomoći zainteresovanim građanima Bosne i Hercegovine uključiti i Vlada Republike Srpske, nagovijestila je i predsjednica Vlade RS-a, Željka Cvijanović:

Evidentne su brojne negativne reakcije izbjeglih i raseljenih lica koji zahtjevaju da se zaštiti njihovo pravo na imovinu i Vlada je odlučila da im pomogne.

Željka Cvijanović, 23.03.2018.

Navodeći, “da bi s tim ciljem, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove ustupila kancelarije područnih jedinica, te obezbijedila stručnu pomoć iz pravne i geodetske oblasti na području opština Mrkonjić Grad, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Nevesinje i Zvornik, gdje će biti predviđena mjesta za besplatnu pravnu pomoć”, Cvijanović je dodala:

Zato je Vlada Republike Srpske dala saglasnost za zaključivanje Protokola o saradnji između Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, kojim bi bilo regulisano pružanje stručne pomoći izbjeglim i raseljenim licima u postupku uspostave ili zamjene zemljišne knjige na teritoriji FBiH.

Željka Cvijanović, 23.03.2018.

Pomenuti Protokol o saradnji između Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske potpisan je 24.04.2018. godine, a direktorica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Bosiljka Predragović obavijestila javnost da od 28.05.2018. zainteresovana lica na navedenim lokacijama mogu zatražiti pravnu pomoć:

Zainteresovana lica, s ciljem zaštite svojih imovinskih prava, mogu zatražiti stručnu pomoć od ponedeljka 28. maja. RUGIP je obezbijedio šest kancelarija u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i dodatno banjalučku kancelariju, kao mjesto koordinacije rada svih kancelarija.

Bosiljka Predragović, 28.05.2018.

Navodi se i da je Protokolom “uređena tehnička saradnja o pitanju pružanja stručne pomoći izbjeglim i raseljenim licima u postupku uspostavljanja ili zamjene zemljišne knjige na teritoriji FBiH, koji imaju interes da zaštite svoja vlasnička prava u postupcima koji se trenutno vode u FBiH, a po Zakonu o zemljišnjim knjigama FBiH”.

Nakon potpisivanja Protokola o saradnji između Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i početka rada pomenutih kancelarija, Istinomjer obećanje predsjednice Vlade RS-a, Željke Cvijanović ocjenjuje ispunjenim.

(istinomjer.ba)

 

U Republici Srpskoj broj opština nije 62

Da broj opština u Republici Srpskoj nije 62 kako kaže Dodik, uvjerili smo se na zvaničnoj stranici Ministarstva uprave...

RS: Registracija firmi biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...


Sjednica Predsjedništva BiH ipak održana prije imenovanja mandatara za Vijeća ministara BiH

I pored toga što još uvijek nije imenovan mandatar za novi sastav Vijeća ministara BiH, Predsjedništvo BiH je 18.03. 2019. godine održalo svoju 15. vanrednu sjednicu. Komentarišući mogućnost...