Oporezivanje kladioničara šteta ili korist za grad Zenicu?

Krajem 2016. godine, Gradsko vijeće Grada Zenice, na osnovu prijedloga gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića izglasalo je uvođenje novih poreza. Osim kladionica, koje su izazvale najveću pažnju javnosti, komunalnu taksu, odnosno dodatni porez, morali su plaćati i “noćni barovi, diskoteke, proizvodnja i distribucija električne energije, kao i telekomunikacijske, telefonske i satelitske usluge”. Međutim, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, po hitnom postupku zatražio je ocjenu ustavnosti ovog dodatnog oporezivanja, a  Ustavni sud FBiH, juče je presudio da je Gradsko vijeće Grada Zenice donijelo neustavnu odluku.

Ustavni sud Federacije BiH je donoseći odluku o zahtjevu premijera Zeničko-dobojskog kantona, Miralema Galijaševića, ocijenio da Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama Grada Zenica nije u skladu s Ustavom FBiH.

Ustavni sud FBiH je, štiteći Ustavom zagarantovanu jednakost pred zakonom građana FBiH i pravnih osoba koje na njenom teritoriju vrše djelatnost, već ranije, odlučujući u nizu predmeta ove vrste, zauzeo jasan stav da propisivanje različite visine godišnje komunalne takse za istaknutu firmu naziv, znak ili obilježje po kriteriju djelatnosti, predstavlja povredu ustavnog principa jednakosti pred zakonom, utvrđenog odredbom člana II.A.2(1) c) Ustava FBiH.

(Odluka Ustavnog suda FBiH, 19.07.2018.)

Podsjećamo, nakon što je premijer Galijašević podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke, gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović tada je izjavio da je ovaj zahtjev “potez napravljen protiv grada.”

Smatram da je ovo urađeno protiv grada, da on nema argumente i da neće da odgovori. Premijer je javna ličnost i mora odgovarati za ono što je radio. Na kraju ću posumnjati da iza toga stoji čitav sistem partije čiji je on kantonalni predsjednik. Mi tražimo da nam se pojasni zbog čega je to uradio. Ova država ima svoje zakone, procedure i zbog čega se njemu tako žurilo. Mi u Gradskoj upravi mislimo da postoje drugi interesi. Priča SDA u odgovoru na neko moje pismo da je on to uradio na zahtjev A-SDA i Snage centra nije tačna. Snaga centra je glasala za zaključak da premijer odgovori zašto je to uradio, a A-SDA je bila suzdržana i to je urađeno iz drugih interesa.

(Fuad Kasumović, 25.05.2017.)

Kasumović je takođe insistirao na tvrdnji da Galijašević u svojstvu premijera, po vlastitom nahođenju traži ocjenu ustavnosti i da za to nema uporišta u zakonodavno pravnim aktima.

To nije obaveza, to je njegova procjena, ali ima i procjena grada. Ovaj grad i kanton imaju stotine problema koje je trebalo poslati na ocjenu ustavnosti, a nije poslao nijedan. On to može i ne mora uraditi. Naše pitanje iz zaključka je bilo i koliko je ocjena ustavnosti poslao do sada, a nije nijednu, izjavio je Kasumović te dodao da su Odluku o komunalnim taksama donijeli na osnovu presuda Ustavnog suda iz 2016. godine.

Ipak, Zeničko-dobojski kanton, odnosno premijer Miralem Galijašević (kao njegov ovlašteni zastupnik) ima ovlaštenja da podnosi zahtjeve za ocjenu ustavnosti propisa koje su donijele kantonalne, gradske ili općinske vlasti i to shodno odredbama Ustava Federacije BiH, i na osnovu toga Galijašević je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke koju je donijelo Gradsko vijeće Zenice 2016. godine. Tako je premijer, uvjetno rečeno, izabrao da stane na stranu onih koji ne žele da plaćaju dodatni porez na svoju zaradu.

Premijer Galijašević nikada nije pojasnio svoje motive podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti odluke, iako ga je Kasumović u više navrata pozivao da obrazloži iste.

Tvrdnje o protuustavnosti odluke o naplati komunalnih taksi u Zenici juče je potvrdio Ustavni sud FBiH, a gradonačelnik Kasumović, iako nezadovoljan presudom, rekao je da će ispoštovati odluku suda.

Grad Zenica i ja cijenimo državu. Presudu Ustavnog suda ćemo ispoštovati u roku od šest mjeseci. Moram reći da je presuda donesena krajem marta ove godine i velika je polemika bila u Sudu jer kada pročitate presudu vidjet ćete da se ne odnosi na Zenicu. Već se Sud poziva na stare odluke koje su bila osnova presude za neke druge slučajeve.

(…) Ispoštovat ću presudu Ustavnog suda 31. decembra. Kladionice će morati platiti za dvije godine. Imaju promet od milijardu i 600.000 maraka. Tu se ogromne pare vrte. 

(Fuad Kasumović, 20.07.2018.)

Komunalna taksa predstavlja prihod Grada Zenica i uplaćuje se na račun Budžeta Grada, iz kojeg se, između ostalog, finansiraju i razni projekti, od infrastrukturnih do onih koji se odnose na razvoj kulture i sporta. Prilikom donošenja odluke o povećanju komunalnih taksi u Zenici, gradonačelnik Zenice potencirao je da će se taj novac koristiti za projekte kojima se doprinosi razvoju sporta i kulture. Ne ulazeći u premijerove motive zašto je prkosio odluci koju su gradski vijećnici donijeli 2016. godine, i stao na stranu kladioničara i ostalih, sada oslobođenih, obveznika plaćanja uvećane komunalne takse, evidentno je da je tim zaustavio mogućnost da Grad Zenica, prikupljajući stotine hiljada KM godišnje, poveća svoj budžet. Stupanjem na snagu odluke Ustavnog suda FBiH komunalna taksa u Zenici se više neće naplaćavati u trenutnom iznosu, a najavljeni projekti iz domena sporta i kulture, koji su trebali biti finansirani od novca prikupljenih po ovom osnovu, ostat će uskraćeni za dodatna sredstva iz budžeta.

 

(Istinomjer.ba)

 

SDA za formiranje Vijeća ministara BiH tek nakon formiranja Doma naroda PFBiH

Nakon što je, početkom novembra 2018. godine, na konstituirajućoj sjednici novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne...

Skupština SDS će se o potvrđivanju Govedarice izjašnjavati neki drugi put

Turbulencije u SDS-u se nastavljaju, a još jedna izjava predsjednika ove političke partije, Vukote Govedarice, te ono što je nakon nje uslijedilo ponovo je privuklo pažnju Istinomjera. O...

Dvije godine mandata Gradske uprave Banja Luke

U svom izbornom programu iz 2016. godine, gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić je dao ukupno 108 obećanja, od kojih je za dvije godine uspio ispuniti njih devet, “u progresu” je njih 42, a...