Odgovori na dodatna pitanja konačno na putu za Brisel

Još krajem juna 2018. godine Istinomjer se u svojoj analizi Dodatna pitanja Evropske komisije u kontekstu predizborne kampanje osvrnuo na sam sadržaj dodatnih 655 pitanja koje Bosna i Hercegovina dobila od Evropske komisije.

Osim toga, ocjenjivali smo i niz do sada neispunjenih obećanja naših visokih zvaničnika kada su u pitanju rokovi koje su upravo oni pominjali u smislu ispunjavanja ove obaveze na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Još jedno obećanje da će odgovori na dodatna pitanja veoma brzo biti upućeni u Brislel dao je 20.02.2019. godine predsjedavajući Vijeća ministra BiH, Denis Zvizdić i to na sastanku sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom i izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove Thomasom Mayrom Hartingom.

Predsjedavajući Zvizdić je tokom sastanka rekao da je u okviru procesa pripreme odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU preostala još zadnja faza procedure i da očekuje da će odgovori do kraja iduće sedmice biti dostavljeni Evropskoj komisiji.

Vijeće ministara BiH, 20.02.2019.

Ovoga puta, Zvizdić je obavijestio javnost u našoj zemlji da je na hitnoj sjednici održanoj 25.02.2019. godine Vijeće ministara BiH “finaliziralo i usvojilo odgovore na dodatna pitanja koja je dostavila Evropska komisija”, te potvrdio:

Sa zadovoljstvom mogu reći da će ovi odgovori danas biti upućeni u Brisel, čime smo ispunili glavni preduvjet za sticanje kandidatskog statusa.

Denis Zvizdić, 26.02.2019.

Ovim Istinimjer posljednje obećanje Denisa Zvizdića u vezi dostavljanja odgovora Bosne i Hercegovine na dodatna pitanja Evropske komisije ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Raspuštanje Skupštine opštine Teslić-nakon Vlade RS na potezu Narodna skupština RS

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava Federacije BiH blokirala račune Rudnika mrkog uglja Zenica (RMU) te rudnika...Reforma obrazovanja u Republici Srpskoj

Govoreći o planovima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) za predstojeću školsku godinu, ministrica Natalija Trivić je izjavila da će “u septembru početi reforma obrazovanja” te da...