Odgovori na dodatna pitanja konačno na putu za Brisel

Još krajem juna 2018. godine Istinomjer se u svojoj analizi Dodatna pitanja Evropske komisije u kontekstu predizborne kampanje osvrnuo na sam sadržaj dodatnih 655 pitanja koje Bosna i Hercegovina dobila od Evropske komisije.

Osim toga, ocjenjivali smo i niz do sada neispunjenih obećanja naših visokih zvaničnika kada su u pitanju rokovi koje su upravo oni pominjali u smislu ispunjavanja ove obaveze na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Još jedno obećanje da će odgovori na dodatna pitanja veoma brzo biti upućeni u Brislel dao je 20.02.2019. godine predsjedavajući Vijeća ministra BiH, Denis Zvizdić i to na sastanku sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom i izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove Thomasom Mayrom Hartingom.

Predsjedavajući Zvizdić je tokom sastanka rekao da je u okviru procesa pripreme odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU preostala još zadnja faza procedure i da očekuje da će odgovori do kraja iduće sedmice biti dostavljeni Evropskoj komisiji.

Vijeće ministara BiH, 20.02.2019.

Ovoga puta, Zvizdić je obavijestio javnost u našoj zemlji da je na hitnoj sjednici održanoj 25.02.2019. godine Vijeće ministara BiH “finaliziralo i usvojilo odgovore na dodatna pitanja koja je dostavila Evropska komisija”, te potvrdio:

Sa zadovoljstvom mogu reći da će ovi odgovori danas biti upućeni u Brisel, čime smo ispunili glavni preduvjet za sticanje kandidatskog statusa.

Denis Zvizdić, 26.02.2019.

Ovim Istinimjer posljednje obećanje Denisa Zvizdića u vezi dostavljanja odgovora Bosne i Hercegovine na dodatna pitanja Evropske komisije ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Rekonstrukcija puta Babin Do – Šabići

Ugovori o izvođenju radova na putu Babin Do - Šabići, čija vrijednost iznosi 671 hiljadu KM potpisani su 24. maja 2019....

KS: VIK uskoro dobija novi menadžment?

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije povodom, kako je saopćeno, “otkrivene višemilionske štete načinjene Kantonalnom javnom komunalnom...


Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon završetka radova još uvijek nije asfaltiran. Jedna od takvih je i Ulica Vojvode...