Odgovori na dodatna pitanja konačno na putu za Brisel

Još krajem juna 2018. godine Istinomjer se u svojoj analizi Dodatna pitanja Evropske komisije u kontekstu predizborne kampanje osvrnuo na sam sadržaj dodatnih 655 pitanja koje Bosna i Hercegovina dobila od Evropske komisije.

Osim toga, ocjenjivali smo i niz do sada neispunjenih obećanja naših visokih zvaničnika kada su u pitanju rokovi koje su upravo oni pominjali u smislu ispunjavanja ove obaveze na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Još jedno obećanje da će odgovori na dodatna pitanja veoma brzo biti upućeni u Brislel dao je 20.02.2019. godine predsjedavajući Vijeća ministra BiH, Denis Zvizdić i to na sastanku sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom i izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove Thomasom Mayrom Hartingom.

Predsjedavajući Zvizdić je tokom sastanka rekao da je u okviru procesa pripreme odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU preostala još zadnja faza procedure i da očekuje da će odgovori do kraja iduće sedmice biti dostavljeni Evropskoj komisiji.

Vijeće ministara BiH, 20.02.2019.

Ovoga puta, Zvizdić je obavijestio javnost u našoj zemlji da je na hitnoj sjednici održanoj 25.02.2019. godine Vijeće ministara BiH “finaliziralo i usvojilo odgovore na dodatna pitanja koja je dostavila Evropska komisija”, te potvrdio:

Sa zadovoljstvom mogu reći da će ovi odgovori danas biti upućeni u Brisel, čime smo ispunili glavni preduvjet za sticanje kandidatskog statusa.

Denis Zvizdić, 26.02.2019.

Ovim Istinimjer posljednje obećanje Denisa Zvizdića u vezi dostavljanja odgovora Bosne i Hercegovine na dodatna pitanja Evropske komisije ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

U toku radovi na betonskoj konstrukciji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015....

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...Registracija firmi u RS biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...