Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”.

Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke demokratske akcije (SDA), predsjednik ovog političkog subjekta, Bakir Izetbegović govorio je o dešavanjima u Bosni i Hercegovini u godini koja je na izmaku, ali se pored toga osvrnuo i na ono što slijedi po pitanju ispunjavanja obaveza preuzetih od strane Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Evropskoj uniji:

Napredak na evropskom i NATO putu BiH se ipak nastavio, napravljeni su bitni koraci, ali tempo je bio sporiji od planiranog. Usvojene su 4 ključne strategije, završeni odgovori na bazni Upitnik, u završnoj fazi su odgovori na dodatna pitanja – posao bi trebao biti završen do polovine januara, tako da je realno očekivati da BiH dobije status Kandidata za članstvo u EU u prvoj polovini 2019.

Bakir Izetbegović, 27.12.2018.

U međuvremenu su iz Direkcije za evropske integracije (DEI) izjavili da je “preostale odgovore sadržajno moguće završiti vrlo skoro” ali da i pored toga nisu sigurni kada bi posao mogao biti završen:

Praksa je pokazala da nisu svi jednako ozbiljno shvatili ovaj zadatak niti je svima jednako stalo do njegove uspješne realizacije. Kada bi cjelokupan posao mogao biti završen i dalje niko ne zna.

Direkcija za evropske integracije, 08.01.2019.

Da Evropska unija još uvijek “očekuje od BiH da uskoro dostavi odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije u okviru izrade mišljenja”, 15.01.2019. godine potvrdila je i portparolka Delegacije EU u BiH Jamila Milović Halilović.

Ovim Istinomjer obećanje Bakira Izetbegovića da bi posao u vezi odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije upućenih Bosni i Hercegovini trebao biti završen do polovine januara tekuće godine ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Vijeće ministara BiH nije “pomoćno tijelo” Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija, ponovo je pokazao nepoznavanje...

Još uvijek ništa od uvođenja radničkih kartica u RS

Uvođenje radničkih kartica u Republici Srpskoj (RS) u cilju sprječavanja rada na crno, najavljuje se još od 2017. godine, a kartice su prema najavama iz prošle godine trebale biti već u upotrebi od...


Uskoro počinje druga faza izgradnje gasovoda Igman – Hadžići?

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Srđan Mandić i direktorica KJKP ”Sarajevogas”, Nihada Glamoč su u petak, 19. aprila, potpisali Sporazum o realizaciji projekta...