Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”.

Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke demokratske akcije (SDA), predsjednik ovog političkog subjekta, Bakir Izetbegović govorio je o dešavanjima u Bosni i Hercegovini u godini koja je na izmaku, ali se pored toga osvrnuo i na ono što slijedi po pitanju ispunjavanja obaveza preuzetih od strane Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Evropskoj uniji:

Napredak na evropskom i NATO putu BiH se ipak nastavio, napravljeni su bitni koraci, ali tempo je bio sporiji od planiranog. Usvojene su 4 ključne strategije, završeni odgovori na bazni Upitnik, u završnoj fazi su odgovori na dodatna pitanja – posao bi trebao biti završen do polovine januara, tako da je realno očekivati da BiH dobije status Kandidata za članstvo u EU u prvoj polovini 2019.

Bakir Izetbegović, 27.12.2018.

U međuvremenu su iz Direkcije za evropske integracije (DEI) izjavili da je “preostale odgovore sadržajno moguće završiti vrlo skoro” ali da i pored toga nisu sigurni kada bi posao mogao biti završen:

Praksa je pokazala da nisu svi jednako ozbiljno shvatili ovaj zadatak niti je svima jednako stalo do njegove uspješne realizacije. Kada bi cjelokupan posao mogao biti završen i dalje niko ne zna.

Direkcija za evropske integracije, 08.01.2019.

Da Evropska unija još uvijek “očekuje od BiH da uskoro dostavi odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije u okviru izrade mišljenja”, 15.01.2019. godine potvrdila je i portparolka Delegacije EU u BiH Jamila Milović Halilović.

Ovim Istinomjer obećanje Bakira Izetbegovića da bi posao u vezi odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije upućenih Bosni i Hercegovini trebao biti završen do polovine januara tekuće godine ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Stvaraju se uslovi za obnovu Bistričke stanice

Na sjednici održanoj 26. juna 2019. godine Gradsko vijeće Grada Sarajeva (GV) jednoglasno je usvojilo odluku kojom se...

Najavljena izrada nacrta plana za zaštitu kanjona rijeke Misoče

Na sastanku koji je ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Edita Đapo održala sa  ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i ministrom komunalne privrede i infrastrukture Vlade...Hoće li konačno Federacija BiH usvojiti Strategiju za mlade?

Zastupnici/ce u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH) podržali su inicijativu Senaida Begića iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) da u Federaciji bude donesena Strategija za...