Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”.

Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke demokratske akcije (SDA), predsjednik ovog političkog subjekta, Bakir Izetbegović govorio je o dešavanjima u Bosni i Hercegovini u godini koja je na izmaku, ali se pored toga osvrnuo i na ono što slijedi po pitanju ispunjavanja obaveza preuzetih od strane Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Evropskoj uniji:

Napredak na evropskom i NATO putu BiH se ipak nastavio, napravljeni su bitni koraci, ali tempo je bio sporiji od planiranog. Usvojene su 4 ključne strategije, završeni odgovori na bazni Upitnik, u završnoj fazi su odgovori na dodatna pitanja – posao bi trebao biti završen do polovine januara, tako da je realno očekivati da BiH dobije status Kandidata za članstvo u EU u prvoj polovini 2019.

Bakir Izetbegović, 27.12.2018.

U međuvremenu su iz Direkcije za evropske integracije (DEI) izjavili da je “preostale odgovore sadržajno moguće završiti vrlo skoro” ali da i pored toga nisu sigurni kada bi posao mogao biti završen:

Praksa je pokazala da nisu svi jednako ozbiljno shvatili ovaj zadatak niti je svima jednako stalo do njegove uspješne realizacije. Kada bi cjelokupan posao mogao biti završen i dalje niko ne zna.

Direkcija za evropske integracije, 08.01.2019.

Da Evropska unija još uvijek “očekuje od BiH da uskoro dostavi odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije u okviru izrade mišljenja”, 15.01.2019. godine potvrdila je i portparolka Delegacije EU u BiH Jamila Milović Halilović.

Ovim Istinomjer obećanje Bakira Izetbegovića da bi posao u vezi odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije upućenih Bosni i Hercegovini trebao biti završen do polovine januara tekuće godine ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Donošenje Strategije razvoja obrazovanja i nauke KS i dalje na čekanju

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, krajem maja ove godine najavila je skoro...

Jedinstvene “beskontaktne kartice” i “elektronski čitači” još uvijek nisu u primjeni

Vlada Kantona Sarajevo je 29. marta ove godine, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela zaključak kojim je obavezala KJKP Gras i Centrotrans - Eurolines da omoguće korisnicima prevoza...Odgođeno izmještanje migranata iz kampa Vučjak

Početkom decembra ove godine ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić rekao je da će “za dvadesetak dana u kasarnu Blažuj biti smješteni prvi migranti”. Nekoliko dana kasnije saopćeno je da će...