Od planiranih 16, do sada u Banja Luci obnovljeno 14 osnovnih škola

Nakon što je u maju 2019. godine najavljeno obnavljanje 16 osnovnih škola na području Banja Luke do kraja godine, osnovci iz 14 osnovnih škola dočekali su novu školsku godinu u obnovljenim prostorijama. 

Na sastanku koji je gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić održao krajem maja 2019. godine sa direktorima osnovnih škola sa područja ovog grada, najavljene su obnove 16 školskih objekata sa ovog područja, dok bi realizacija projekta trebala biti okončana tokom 2019. godine.

Šesnaest osnovnih škola sa područja Banje Luke biće obnovljeno ove godine, u okviru velikog plana u koji će biti uloženo 600.000 KM.

Saopćenje, Banja Luka, 31.05.2019.

Vlada Republike Srpske, zajedno sa gradom Banja Luka i predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, izdvojila je ukupno 603.784,18 KM za različite vrste zahvata, kao što su obnova sanitarnih čvorova, podova, kotlovnica, krovova škola i slično. 

Krajem maja tekuće godine načelnik gradskog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, Dragan Banjac naglasio je da se čeka kraj školske godine kako bi radovi mogli započeti, te da se može započeti sa postupkom javnih nabavki, dok je gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić tom prilikom istakao:

Prošle godine sanirano je više od 20 školskih objekata. I ove godine nastavljamo da ulažemo u škole iako Grad, podsjećam, nema takvu zakonsku obavezu, ali radimo na tome jer su to, ipak, naše škole i naša djeca idu u njih.

Igor Radojičić, 31.05.2019. 

Već u junu 2019. godine započeto je sa postupkom javnih nabavki, dok je 1. augusta završeno uvođenje centralnog grijanja u O.Š. “Stanilo Rakita” u Debeljacima. 

Ljetni raspust je vrijeme da se radi na pripremi školskih objekata, a u Debeljacima je urađeno centralno grijanje tako da će i đaci i nastavnici imati mnogo bolje uslove za rad i boravak u školi.

Igor Radojičić, 01.08.2019.

Do 4. septembra 2019. godine završeni su radovi u 12 osnovnih škola, dok se u narednom periodu očekuju završeci radova u O.Š. “Đura Jakšić”, te u O.Š. “Miroslav Antić”. U školi “Branislav Nušić” u toku je postupak javnih nabavki, a u O.Š. “Petak Kočić” ostala je nedovršena zamjena stolarije. 

Obzirom da su radovi u 14 škola okončani, a da su u još četiri u toku, Istinomjer će gradonačelniku Banja Luke, Igoru Radojičiću, dati ocjenu radi se na tome uz napomenu da ćemo pratiti dalju realizaciju ovog projekta. 

(Istinomjer.ba)

Stvaraju se uslovi za obnovu Bistričke stanice

U junu 2019. godine, odlukom Gradskog vijeća (GV) Grada Sarajeva kojom je omogućeno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa...

Koliko je SDA imala zastupnica u Skupštini USK od 1996. godine do danas

U svom nedavnom istupu u javnosti, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA, Šemsudin Dedić pored ostalog je govorio o, kako je rekao, pomacima koje je SDA...

Povećanja prostornih i kadrovskih kapaciteta za potrebe predškolskog obrazovanja u KS

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nedavno je saopćeno da je pokrenuta procedura “da se udvostruči broj sati obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak...