Ispunjeno

Od 2020. godine u RS veća prava iz oblasti socijalne i dječije zaštite

Govoreći o rezultatima rada resora na čijem je čelu, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske najavio je primjenu novog Zakona o dječjoj zaštiti u RS, kao i Zakona o socijalnoj zaštiti počevši od januara 2020. godine.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je na 36. sjednici prihvatila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti u RS, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.

U razgovoru za Nezavisne novine, 08. oktobra 2020. godine, ministar Šeranić najavio je da će već početkom 2020. godine započeti primjena pomenutih zakona.

Što se tiče same primjene prava, naša očekivanja su da po samom usvajanju zakona ta prava budu primijenjena od 1. januara 2020. godine. Što se tiče prava iz oblasti dječje zaštite, mislim da tu pravimo značajan iskorak sa aspekta olakšavanja samog poslovanja poslodavcima, preuzimajući 100 odsto iznos bruto plate za porodilje, kao i što se pravi i jasan iskorak po pitanju pronatalitetne politike da svaka majka koja nije bila zaposlena u trenutku samog poroda ima pravo na materinski dodatak bez obzira na sam status zaposlenja u samoj trudnoći. S druge strane, mislim da je važno što priznajemo pravo roditelja njegovatelja, s obzirom na to da mnogi koji imaju teško oboljelu djecu nisu u prilici da rade. Mislim da bismo u narednom periodu mogli da razmišljamo da to pravo i proširimo jer ipak su to ljudi koji imaju obavezu da budu 24 časa pored svog oboljelog djeteta.

Alen Šeranić, 08.oktobar 2019.

S tim u vezi, Narodna skupština Republike Srpske je na 7. redovnoj sjednici usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, dok je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti usvojen 06. decembra 2020. godine. U oba pomenuta zakona, kao i u Službenom glasniku RS, navodi se da stupaju na snagu od 01. januara 2020. godine.

S obzirom da su i Zakon o dječjoj zaštiti u RS i Zakon o socijalnoj zaštiti usvojeni do kraja 2019. godine, te da su stupili na snagu 01. januara 2020. godine, Istinomjer će pomenuto obećanje ministra Šeranića ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!