Istina

Od 2012. godine SDA izgubila vlast u približno jednoj trećini općina

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, gostujući u emisiji “Jutro za sve” na BHRT-u, komentirao je rezultate Stranke demokratske akcije (SDA) na ovim i prethodnim lokalnim izborima.

Osvrćući se na trenutno stanje u SDA, kao i na izborne rezultate, Efendić je kazao kako su promjene u ovoj stranci neophodne:

Ja sam još nakon prošlih Lokalnih izbora 2016. godine govorio da je potrebno da se urade neke promjene značajne. Mi smo tada imali deset općina manje, sada imamo još pet općina manje. Dakle, sa nekih 40 došli smo na 25 općina.

Semir Efendić, 30. 11. 2020

U skladu sa rezultatima Lokalnih izbora 2008. godine, SDA je pred Lokalne izbore 2012. imala 38 načelničkih mjesta. Na Lokalnim izborima 2012. osvojila je jedno načelničko mjesto manje.

Na Lokalnim izborima 2016. godine Stranka demokratske akcije je bila u koaliciji sa Savezom za bolju budućnost (SBB). Tom prilikom su ove dvije stranke osvojile 32 načelničke pozicije, od čega je kandidatima iz SDA pripalo 30 općina, a kandidatima iz SBB-a dvije. SDA je pred Lokalne izbore 2020. imala 29 načelničkih pozicija.

O rezultatima SDA na ovim i prethodnim lokalnim izborima Istinomjer je već pisao, a više možete pročitati ovdje.

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), SDA je na ovim lokalnim izborima osvojila načelnička i gradonačelnička mjesta u 25 općina i gradova. Načelničke pozicije je izgubila u općinama Srebrenik, Čelić, Donji Vakuf, Novi Travnik, Jablanica, Ilidža, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Foča (FBiH), a osvojila ih je u općinama Bužim, Bosanski Petrovac, Banovići, Breza i Doboj-Jug, te jednu gradonačelničku poziciju u Visokom. U Općini Ilijaš još uvijek traje prebrojavanje glasova, ali prema posljednjim rezultatima CIK-a, kandidat Naroda i pravde Amar Dovadžija ima 30 glasova više u odnosu na protukandidata Akifa Fazlića iz SDA.

S obzirom na to da je SDA 2012. godine imala približno 40 načelničkih mjesta i da je taj broj opadao na Lokalnim izborima 2016. i 2020. godine, kako je i Semir Efendić ustvrdio, Istinomjer njegovu izjavu ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!