O čemu piše Dragan Čović?

U pismu koje je nedavno uputio Valentinu Inzku i Vijeću za provedbu mira, Dragan Čović iznio je čitav niz tvrdnji o političkom sistemu u FBiH koje se najviše razilaze upravo sa HDZ-ovom političkom praksom.

Dragan-Covic-2

Zlouporabe spomenutih institucionalnih promjena na način koji izravno šteti egzistencijalnim interesima Hrvata, od nepravedne raspodjele prihoda od neizravnih poreza, preko prostornog planiranja i neravnopravnosti na razini Javnog RTV sustava, pa do uspostave neustavnih ministarstva u Vladi Federacije BiH i općenito uzurpiranja županijskih nadležnosti u korist entitetske razine vlasti na kojoj bošnjački politički predstavnici mogu suvereno i samostalno odlučivati i vladati.

Dragan Čović, 25.08.2016.

Istinomjer je više puta pisao o temama koje je Čović u svom pismu predstavio kao ugrožavanje egzistencijalnih interesa Hrvata. Podsjetimo se na nekoliko činjenica koje je Dragan Čović “zanemario” u obraćanju međunarodnoj zajednici.

  • Raspodjela prihoda od indirektnih poreza trenutno se vrši prema vrlo upitnim kriterijima koje je odredila aktuelna ministrica finansija FBiH Jelka Milićević (HDZ), tako što je kao osnov za računanje broja stanovništva uzela preliminarne rezultate popisa provedenog 2013. godine. To je dovelo do situacije u kojoj su koeficijenti za prihode od PDV-a porasli za mnoge kantone koji zapravo bilježe pad broja stanovnika/ca i obrnuto. Pored toga, sa ovom odlukom ministrice Milićević nisu se složili članovi Vlade FBiH iz SDA, što pokazuje da ni Čovićeva tvrdnja o tome da “bošnjački politički predstavnici mogu suvereno i samostalno odlučivati i vladati” nije tačna.
  • U prilog tome govori i činjenica da se prethodni sastav federalne vlade raspao upravo zbog toga što je HDZ BiH, bez saglasnosti DF-a, “suvereno i samostalno” isposlovao odluku da se ministarstvima oduzme upravljanje nad javnim preduzećima, koja je bila u suprotnosti sa potpisanim koalicionim sporazumom. To je dovelo do podnošenja ostavki svih ministara iz ove stranke, te višemjesečne praznine u vlasti, koja je okončana tek nekoliko mjeseci kasnije, ulaskom SBB BiH u koaliciju sa HDZ i SDA.
  • Vijeće ministara je još 2013. godine utvrdilo nacrt zakona o izmjenama Zakona o radiotelevizijskom sistemu u skladu sa davnašnjom ambicijom HDZ BiH da se osnuje novi javni RTV kanal na hrvatskom jeziku. Zakon je predložio tadašnji predsjedavajući VM BiH, Vjekoslav Bevanda, no on do danas nije poslat u parlamentarnu proceduru, iako ga je Vijeće ministara prihvatilo prije tri godine.
  • Predstavnici/e HDZ BiH također već godinama ističu da su dva ministarstva u Vladi FBiH neustavna i da će tražiti njihovo ukidanje (Ministarstvo kulture i sporta, te Ministarstva nauke i obrazovanja FBiH). S tim zahtjevom se OHR-u već obraćao i Marinko Čavara, prije nego što je postao Predsjednik FBiH. No, pored svega toga, HDZ BiH je prilikom dogovora o raspodjeli ministarskih pozicija tražio i dobio upravljanje jednim od dva ministarstva za čije se ukidanje navodno zalaže. Tako se na čelu Ministarstva kulture i sporta FBiH i danas nalazi Zora Dujmović (HDZ), a prijedlog za ukidanje njenog, te ministarstva nauke i obrazovanja, nikada nije stigao u federalni parlament i pored tvrdnji Lidije Bradare da će se to dogoditi, koje je iznijela u januaru ove godine.

S obzirom na sve navedeno, Dragan Čović za tvrdnje iznesene u ovom pismu dobija ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

 

Edin Forto se sjetio da je ipak tražio paušal

Samo dan nakon što je Vlada Kantona Sarajevo (KS), na čelu sa Edinom Fortom u skupštnsku proceduru uputila Prijedlog...

Stranke “BH bloka” ipak učestvovale u izboru delegata u Dom naroda PFBiH po osporavanom Uputstvu CIK

Nešto manje od mjesec dana nakon što su predstavnici SDP-a BiH, DF-a i Naše stranke iznijeli stavove svojih partija po pitanju njihovog odnosa spram donesenog Uputstva CIK, na nastavku...Radončić ipak ne isključuje mogućnost saradnje sa SDA

Lider SBB-a, Fahrudin Radončić, govorio je o uspostavi vlasti u BiH i ulozi svoje stranke u tom procesu, te najavio mogućnost saradnje i sa SDA.   Ja njega (Izetbegovića, op. a.) jako odvajam...