Ispunjeno

DF: ispunili obećanje i podnijeli ostavke

Vlast u Fdf-ostavkeederaciji BiH je od svog konstituisanja krajem marta 2015. godine stajala na “klimavim” nogama. Još od prvih sjednica Vlade FBiH bilo je jasno da partije koje čine vlast (SDA, DF i HDZ) nemaju jasno definisane zajedničke ciljeve. Kao i u manje-više svakoj vlasti do sada, stvari su “zapele” na imenovanjima, ili u ovom slučaju razrješenjima Nadzornih odbora pojedinih firmi, o čemu je Istinomjer već pisao.

Zbog svega navedenog, očekivan je bio raspad vladajuće koalicije, što se i desilo 4. juna, kada je Željko Komšić, lider Demokratske fronte, izjavio da Premijer FBiH, Fadil Novalić, više nema podršku njegove stranke.

Nakon ove izjave, doduše, nije bilo jasno šta će se desiti sa ministrima DF-a u Vladi, u smislu da li će čekati da ih premijer smijeni ili će sami podnijeti ostavke. Premijer Novalić je, nakon sjednice Vlade FBiH, održane 9. juna izjavio sljedeće:

“Ja ih ne želim, odnosno ne mogu ih smjenjivati jer ih ja nisam ni doveo u vladu. Ja sam također neki njihov izbor kao predsjedavajući vlade i oni neće gledati film u kome ih ja smjenjujem. S druge strane, radi se o koaliciji koja je dogovorila da je ovo sastav Vlade FBiH. Može se otvoriti pitanje nove koalicije, ali to nije na nama”.

Istog dana, (tadašnji) ministar energije, rudarstva i industrije, Reuf Bajrović, je izjavio da će ministri iz DF-a u Vladi FBiH podnijeti ostavke ukoliko ne budu smijenjeni od strane Premijera.

“Mi ćemo sami podnijeti ostavke ako nas ne smijeni premijer Novalić”, kazao je Bajrović, dok je njegov kolega iz stranke Aleksandar Remetić izjavio da parlamentarna većina u FBiH svakako ne postoji.

Tri dana nakon ovih izjava (12.06.), Remetić je predao ostavke svih ministara iz Demokratske fronte Predsjedniku FBiH, Marinku Čavari, koji je, kako je u prvi mah izgledalo prihvatio ostavke svih ministara, da bi kasnije izjavio da je prihvatio ostavku samo ministra Bajrovića, dok mu za ostale trebaju dodatne konsultacije koje će izvršiti u narednih nekoliko dana.

Dok čekamo rasplet još jednog cirkusa u Federaciji, Bajrović i ostali ministri iz DF-a od Istinomjera dobijaju ocjenu ispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!