Istina

Magazinović podsjetio HDZ BiH da je Vijeće ministara davno usvojilo “zakon o hrvatskom kanalu”

sasa_magazinovic„Javnost treba znati da je u siječnju 2013. godine u Vijeću ministara, a na prijedlog predsjedavajućeg Bevande, bez sudjelovanja resornog ministarstva i preglasavanjem jednog od konstitutivnih naroda, usvojen zakon koji predviđa formiranje kanala na hrvatskom jeziku. Međutim, od tada je prošlo već više od godinu dana, a da zakon još uvijek nije stigao u Parlament BiH”, rekao je Magazinović.

(Bljesak, 08.04.2014.)

Komentar:

Kako se bliže Opšti izbori u BiH, pitanje javnog TV kanala na hrvatskom jeziku ponovo se aktuelizuje, prvenstveno od strane Hrvatske demokratske zajednice BiH. Tako je ovo pitanje razmatrano i na sjednici predsjedništva HDZ-a BiH, održanoj 7. aprila ove godine, te je zaključeno kako bi ovaj zakon trebao ući u parlamentarnu proceduru, ali i da bi se o ovoj temi trebalo uskoro organizovati okrugli sto, sa ciljem, kako je navedeno u saopštenju ove stranke, “da se javnost i funkcioneri HDZ-a BiH na svim nivoima vlasti upoznaju o tome dokle se stiglo u rješavanju ovog vrlo važnog pitanja za hrvatski narod, te da se razmotre sve zakonske mogućnosti oko rješavanja pitanja uspostavljanja hrvatskog kanala u sklopu Javnog RTV sistema”.

Međutim, nakon ovih najava, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH, Saša Magazinović, podsjetio je javnost da je prijedlog zakona po kojem je moguće osnivanje kanala na hrvatskom jeziku usvojen u Vijeću ministara prije više od godinu dana.

Tačnije, Vijeće ministara BiH, 11. januara 2013. godine, većinom glasova utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH i to na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande – koji dolazi upravo iz HDZ-a. Prijedlog zakona je tada usvojen uz podršku ministara HDZ-a, SNSD-a i SDS-a, dok su protiv bili ministri SDP-a i SBB-a.

Ipak, nakon što je usvojen, ovaj prijedlog nikada nije stigao u parlamentarnu procedu kako bi o njemu glasali poslanici Predstavničkog doma, te s obzirom na to možemo i zaključiti kako je izjava Saše Magazinovića nedvojbeno istinita. Na kraju, možemo postaviti pitanje zbog čega HDZ BiH sada smatra potrebnim da “razmatra zakonske mogućnosti” upostavljanja ovog kanala, ako je prijedlog ovog zakona usvojen u Vijeću ministara prije više od godinu dana, a da redovna zakonska procedura nikada nije ni započeta? Zakonske mogućnosti usvajanja bilo kog zakona koji utvrdi Vijeće ministara jasne su i nedvosmislene – zakon se prosljeđuje Parlamentarnoj skupštini BiH, koja zatim za njega glasa. Šta je u ovom procesu sporno za HDZ BiH ostaje nejasno – osim ako se ne radi o pukoj predizbornoj eksploataciji jedne od standardno “gorućih” tema ove stranke.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!