Nedosljedno

HDZ BiH preuzeo ministarstvo koje je želio ukinuti

BradaraIako iz HDZ-a BiH već duže vremena insistiraju na ukidanju Ministarstva kulture i sporta, te Ministarstva nauke i obrazovanja FBiH, u raspodjeli ministarskih pozicija u sklopu pregovora oko formiranja Vlade FBiH, upravo je ova stranka pristala da imenuje svoju kandidatkinju, Zoru Dujmović, za ministricu kulture i sporta. Međutim, još i prije postizanja dogovora o formiranju vlasti, predsjednica Doma naroda FBiH, Lidija Bradara, najavila je kako će posebno insistirati na ukidanju ova dva ministarstva.

„Mi nismo ‘nasjeli’ na promjene koje su napravljene. Kozmetičke promjene u nazivima i zadacima ova dva neustavna ministarstva nisu dovoljna. Tražit ćemo da se ta dva ministarstva ukinu ili preformuliraju i nadamo se da će naši partneri u vlasti imati razumijevanja za to“, izjavila je Bradara 14. februara ove godine.

Podsjećamo da je na osnovu apelacije tadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto, Ustavni sud Federacije BiH još 2010. godine donio Odluku u kojoj je osporio dijelove Zakona o Vladi Federacije BiH i Zakona o federalnim ministarstvima, koji se odnose na nadležnosti Federalnog ministarstva kulture i sporta, te Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Još početkom 2012. godine, tadašnji predsjednik kluba zastupnika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu FBiH, a sadašnji predsjednik FBiH, Marinko Čavara, uputio je poslaničko pitanje upućeno Visokom predstavniku Valentinu Inzku, u vezi sa provedbom pomenute Odluke Ustavnog suda FBiH.

„Kada će ukinuti Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i ministarstvo kulture i sporta sukladno presudi Ustavnog suda FBiH da F BiH nema nadležnosti u tim oblastima i da je puna nadležnost u županijama?“, glasilo je Čavarino pitanje.

Međutim, ovo pitanje nije uzimano u razmatranje, niti je spomenuto tokom pregovora lidera HDZ-a, SDA i DF-a o formiranju Vlade FBiH.

Tek nakon što su o tome pisali domaći mediji i nakon što su njegovoj stranci upućene kritike braniteljskih udruga zbog toga što HDZ nije insistirao na preuzimanju Ministarstva za boračka pitanja FBiH, koje je na kraju pripalo SDA, lider ove stranke Dragan Čović je najavio spajanje federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, te Ministarstva kulture i sporta u jedno ministarstvo. Pored toga, Čović je najavio i razdvajanje ministarstva energetike, rudarstva i industrije na dva ministarstva, kako bi se, prema njegovim riječima, „zadovoljile ustavne odredbe“.

Dakle, ni sam Dragan Čović nije spominjao ukidanje ovih ministarstava kako su ranije insistirali Čavara, te Lidija Bradara.

S obzirom da je njena stranka u raspodjeli ministarstava prihvatila preuzeti ministarstvo za koje smatra da je neustavno, Lidija Bradara, ali i HDZ BiH, od Istinomjera dobijaju ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!