Neistina

Novalić zaboravio ustavna ovlaštenja

FadilNovalicNakon što su ministri DF-a uskratili podršku Vladi FBiH, pozvali su premijera Novalića da ih smijeni, što je premijer odbio napraviti, pravdajući se da to zapravo ne može uraditi. Ustav FBiH govori suprotno.

Proces formiranja Vlade Federacije BiH, od izbora u oktobru prošle godine, trajao je šest mjeseci, dok je za njen raspad trebalo duplo manje vremena – tek malo više od dva mjeseca. Federalna vlada ostala je bez podrške ministara koji dolaze iz Demokratske fronte 04.06.2015. godine, nakon što je uvojena Uredba o načinu imenovanja nadzornih odbora javnih preduzeća, kamen spoticanja koalicionih partnera o kojem je Istinomjer već ranije pisao. Tako je prva naredna sjednica održana bez ministara iz DF-a. Premijer Novalić je tada izjavio da mu je žao što na sjednici, koja je bila tematska, nisu prisustvovali i ministri iz DF-a i pozvao ih da se vrate na sjednice i odluče jesu li opozicija ili dio vlasti.

Tom prilikom Željko Komšić je izjavio da Fadil Novalić više nema podršku ministara iz DF-a, ali da oni ostaju u Vladi FBiH dok ne budu razriješeni, te pozvao Premijera da razrješi njihove ministre:

Fadil Novalić nema više našu podršku, ministri iz DF-a ostat će još neko vrijeme u Vladi FBiH kako bi obezbijedili normalno funkcionisanje Vlade dok ne budu razriješeni. Pozivam Novalića da ih razriješi i pozivam SDA i HDZ da formiraju novu parlamentarnu većinu. Ne ostavljam više nikakvu mogućnost za dogovor i nastavljamo se pravnim sredstvima boriti za poštivanje zakona i ustava“, izjavio je Komšić.

Komentarišući poziv Komšića da razrješi ministre DF-a, Novalić je rekao:

Ja ih ne želim, odnosno ne mogu ih smjenjivati jer ih ja nisam ni doveo u vladu. Ja sam također neki njihov izbor kao predsjedavajući vlade i oni neće gledati film u kome ih ja smjenjujem. S druge strane, radi se o koaliciji koja je dogovorila da je ovo sastav Vlade FBiH. Može se otvoriti pitanje nove koalicije, ali to nije na nama”, te dodao da ministre može smijeniti njihov predsjednik stranke.

Da je premijer Novalić prva polazna tačka u smjeni ministara, te da gore izrečene tvrdnje nisu tačne, potvrđuje Član 5., stav 3 Ustava Federacije BiH koji kaže:

Izbor Vlade

(3) Vlada se može smijeniti bilo odlukom Predsjednika Federacije, uz saglasnost Podpredsjednika Federacije, ili izglasavanjem nepovjerenja Vladi većinom glasova u svakom od domova.

Predsjednik Federacije smjenjuje ministre na prijedlog Premijera.
Iz navedenog člana Ustava FBiH jasno se vidi da Premijer može, ukoliko želi, pokrenuti pitanje smjene ministara iz DF-a. Zašto to nije želio napraviti, javnosti još uvijek nije u potpunosti jasno, ali iz svega izloženog lako se da zaključiti da izjava premijera nije istinita.

 

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!