Neistina

Novaković-Bursać i “činjenica” koja to nije

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać bila je jedna od učesnica emisije “U fokusu” na televiziji OBN 9. maja 2022. godine. Iako je tema emisije bila obezbjeđivanje novca za provođenje izbora 2022. godine, komentarisan je i izvještaj koji je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt uputio Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvor: OBN screenshot

Voditelj emisije upitao je Novaković-Bursać zašto je predsjednik njene stranke (SNSD) okarakterisao izvještaj kao lažan, na što je ona odgovorila:

Kao prvo, mi nemamo visokog predstavnika jer njegovo imenovanje nije prošlo potrebnu proceduru u Savjetu bezbjednosti, nije dobio potreban legitimitet kao što su dosadašnji svi visoki predstavnici, koji jesu postojali u Bosni i Hercegovini, imali. Dakle, to je pod broj jedan činjenica.

Snježana Novaković-Bursać, 9.5.2022.

Kao što je Istinomjer već ranije pisao, definisana procedura izbora visokog predstavnika ne postoji.

Izostanak potvrde Vijeća sigurnosti UN-a nije presedan, što govori i slučaj iz 2005. godine, kada je za visokog predstavnika odabran Christian Schwarz-Schilling. Naime, tada je odlazeći visoki predstavnik Paddy Ashdown pisanim putem obavijestio generalnog sekretara UN-a da će Schwarz-Schilling od 31. januara 2006. godine obnašati ovu funkciju te, kako je obaviješten, “da bi ovu informaciju trebalo proslijediti Vijeću sigurnosti na razmatranje i moguće postizanje dogovora”.

Da Vijeće sigurnosti UN-a svojevremeno nije formalno potvrdilo njegovo imenovanje, u intervjuu za Politički.ba, netom nakon izbora Schmidta, potvrdio je i sam Schwarz-Schilling:

Ali to me nije spriječilo da djelujem kao visoki predstavnik. Odluka SB PIC-a jednostavno je primljena na znanje u UN-u.

Christian Schwarz Schilling, 3.6.2021.

S obzirom na to da imenovanje Schwarz-Schillinga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, tvrdnju Snježane Novaković-Bursać da je činjenica da su svi dosadašnji visoki predstavnici dobili “potreban legitimitet” ocjenjujemo kao neistinu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!