Novogodišnja anketa Istinomjera

[yop_poll id=”2”]

I 2013. godinu su obilježila brojna neispunjena obećanja zvaničnika u domaćim institucijama. Istinomjer je i u ovoj godini ocjenio brojne izjave političara iz BiH, a izdvojili smo nekoliko obećanja, od kojih su neka ponovljena više puta i još uvijek ostala neispunjena, kako bismo zajedno sa našim čitaocima odlučili koje neispunjeno obećanje je „pobijedilo“ u 2013. godini.

1. Ove godine, u više navrata, lideri sedam političkih partija u BiH obećali su konačno rješenje slučaja „Sejdić-Finci“ i uklanjanje diskriminacije iz institucija BiH, što se u ovoj, kao ni u prethodnim godinama nije desilo, te se ovo obećanje s pravom nalazi na vrhu liste neispunjenih obećanja.

2. Ministar saobraćaja i komunikacija BiH, Damir Hadžić još je prošle godine najavio da će BiH preuzeti kontrolu zračnog prostora u aprilu ove godine, što se nije dogodilo. Ministar je potom najavio preuzimanje kontrole nad nebom iznad BiH za kraj aprila 2014. godine.

3. U 2013. godini, trebala je započeti i gradnja državnog zatvora, ali umjesto početka gradnje poništen je tender za odabir izvođača radova te je najavljeno raspisivanje novog.

4. Nakon što je imenovana na položaj premijerke RS-a, Željka Cvijanović je najavila mnoge aktivnosti na položaju ekonomske situacije u RS među kojima je bilo i obećanje o uvođenju niže stope PDV-a za ratare, koje je ostalo neispunjeno.

5. I predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će se najkasnije u maju formirati zajednička kompanija Gasproma i Gasa RS kako bi se mogao realizirati gasni projekat „Južni tok“. Kompanija ni do danas nije osnovana.

6. Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, istakao je da će ovaj klub djelovati amandmanski na zakon da uposlenicama za vrijeme porodiljskog odsustva budu davane plate u punom iznosu koje su primale. Amandmani na zakon, međutim, nisu predloženi.

 

Pitajte Istinomjer!