Neispunjeno

Dodik: Još uvijek nema zajedničke kompanije Gasproma i Gasa RS

Milorad-DodikDodik je pojasnio da će prijedlog ugovora sačiniti pravnici iz RS i Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije i da će time biti stvoreni formalni uslovi da se dođe do formiranja zajedničke firme između “Gazproma” i “Gas RS”, koji treba da se desi odmah nakon toga, a najkasnije u maju ili junu.

“Kada se formira ta nova firma, onda će RS imati priliku da sa ‘Gazpromovom’ firmom koja vrši prodaju gasa napravi ugovor o distribuciji gasa i obezbjeđenju količina gasa za RS”, rekao je Dodik.

(Nezavisne novine, 08.02.2013.)

Komentar:

Gasovod „Južni tok“ koji bi trebao proći kroz BiH, već dugo je jedna od velikih energetskih tema u domaćoj javnosti, a bio je i tema razgovora vođenih prilikom službene posjete predsjednika RS-a Milorada Dodika Ruskoj Federaciji. Tom prilikom, Dodik je na sastanku sa Sergejom Lavrovim, ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije najavio kako će se u svrhu realizacije ovog velikog projekta do polovine godine, tačnije u maju ili junu 2013. formirati zajednička firma između ruskog Gasproma i Gasa RS.

Kompanija se do danas nije osnovala,a Vlada RS je tek krajem juna ove godine usvojila Informaciju o realizaciji Gasnog projekta – interkonekcije Republike Srpske na gasovod „Južni tok“ u koju je bio uključen i memorandum o razumijevanju Republike Srpske i kompanije „Gazproma“ iz Moskve.

“Ove aktivnosti uključuju i prelazak toplana na gas i izgradnju dodatnih kombinovanih blokova na termoelektranama, te da uz saglasnost Vlade RS, osnuje zajedničku kompaniju sa ruskim `Gaspromom`”, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević , te precizirao da će zajednička kompanija biti operator sistema Republike Srpske.

S obzirom da je Vlada RS tek u junu ove godine razmatrala osnivanje ove zajedničke firme, te da kompanija još uvijek nije osnovana, iako su od Dodikovog obećanog roka prošla četiri mjeseca, možemo zaključiti da je njegovo obećanje, dato još u februaru, ostalo neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!