Neispunjeno

Osmanović: Ništa od pune plate za porodilje

Ismet-OsmanovicIsmet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, istakao je da će ovaj klub djelovati amandmanski na zakon da uposlenicama za vrijeme porodiljskog odsustva budu davane plate u punom iznosu koje su primale.

“Dobro je da je zakon prvi put predvidio odsustvo oca i potrebno je majci osigurati puni iznos plate. To treba da pokrije država. Sve je to u cilju boljeg i kvalitetnijeg podizanja potomstva. Jasno je da se s aspekta poslodavca ovo može tumačiti kao dodatni namet, ali postoje stvari koje sežu u domen ljudskih i majčinskih prava”, dodao je Osmanović.

(Nezavisne novine, 12.03.2012.)

Komentar:

Klub SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nikada nije djelovao amandmanski na zakon koji bi obezbijedio primanje pune plate za porodilje na prostoru cijele FBiH, kako je ranije najavljeno. Prema tome i obećanje koje je Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, dao još u martu prošle godine, još uvijek nije ispunjeno.

Osmanović ne samo da nije pokrenuo nikakav amandman na pomenuti zakon, nego se u isto vrijeme bavio izmjenama i dopunama drugih zakona, kao što je Zakon o prodaji stanova na koji postoji stanarsko pravo. Također i njegove kolege iz Kluba SDA su također se bavili samo prijedlozima i dopunama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima, ali ni ovdje nije bilo riječi o platama porodilja za vrijeme odsustva. Poslanici u Predstavničkom domu Parlementa FBiH se od tada nisu više dotakli porodilja i njihovih plata, budući da je u međuvremenu počela i kriza vlasti FBiH.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!